Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι παραποιεί τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ουκρανικές αρχές από την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά τη συντριβή του Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines, για την οποία οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται, επιρρίπτοντας την ευθύνη η μία στην άλλη.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς να ενημερώσουν τους διεθνείς οργανισμούς, ξεκίνησαν ένα είδος απόρρητου έργου που σχετίζεται με τις πληροφορίες και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.
Το γεγονός αυτό “παραβιάζει σαφώς την αρχή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας” για την πτώση του Μπόινγκ, συνέχισε.
Αντί να βοηθά την έρευνα για την τραγωδία αυτή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, το Κίεβο «διατυπώνει κάθε μέρα, κάθε ώρα, παράλογες και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Λουκασέβιτς.
Την Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας ότι άλλαξε την πορεία του αεροπλάνου, βγάζοντάς το από τον συνήθη αεροδιάδρομο και οδηγώντας το προς την περιοχή όπου τελικά συνετρίβη.
Υποστήριξε επίσης ότι ένα ουκρανικό μαχητικό βρισκόταν κοντά στο σημείο της καταστροφής και ότι στην περιοχή υπήρχαν πύραυλοι εδάφους-αέρος ελεγχόμενοι από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατηγορώντας εμμέσως το Κίεβο ότι ευθύνεται για την τραγωδία.
Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τους φιλορώσους αντάρτες ότι κατέρριψαν «κατά λάθος» το Μπόινγκ χρησιμοποιώντας τα πυραυλικά συστήματα με τα οποία τους έχει εφοδιάσει η Ρωσία.
Η Μόσχα ωστόσο από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει τέτοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό στους αυτονομιστές.
Παράλληλα, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο
αξιωματούχο της ρωσικής κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας
Rosselkhoznadzor, η Ρωσία μπορεί να αναστείλει όλες τις εισαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία λόγω της εμπορικής συμφωνίας που σύναψε το Κίεβο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ουκρανία υπέγραψε στις 27 Ιουνίου μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ η οποία προβλέπει ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Κιέβου και της ΕΕ.
«Υπάρχει η πιθανότητα αναστολής των παραδόσεων όλων των προϊόντων τροφίμων από την Ουκρανία στην Ρωσία», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Rosselkhoznadzor.