Για τις κινεζικές στρατιωτικές πτήσεις την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Σινική Θάλασσα τοποθετήθηκε ο αμερικανικός στρατός, σημειώνοντας ότι δεν έθεσαν «σε καμία στιγμή» απειλή σε μια ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά οι πτήσεις αυτές ταίριαζαν σε ένα μοτίβο αποσταθεροποιητικής και επιθετικής συμπεριφοράς από το Πεκίνο.
«Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt παρακολούθησε στενά όλη τη δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού (PLAN) και της Πολεμικής Αεροπορίας (PLAAF) του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και σε καμία στιγμή δεν τέθηκε απειλή για τα πλοία, τα αεροσκάφη ή τους ναυτικούς του αμερικανικού Πολευτικού Ναυτικού», τόνισε ο αμερικανικός στρατός.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι τα κινεζικά αεροσκάφη δεν πλησίασαν εντός 250 ναυτικών μιλίων από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Η Κίνα διεκδικεί τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενη επιμονή κυριαρχία στην μεγάλη πλειονότητα των νησιών και των βραχονησίδων της Νότιας Σινικής Κίνας εις βάρος των υπολοίπων παράκτιων κρατών (Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι).
Η θαλάσσια περιοχή έχει γίνει σημείο ανάφλεξης των σινοαμερικανικών σχέσεων. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τακτικά την Κίνα ότι στρατιωτικοποιούν την Νότια Σινική Θάλασσα και προσπαθούν να εκφοβίσουν τους ασιάτες γείτονες τους που ίσως επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Απέναντι στις κινεζικές διεκδικήσεις αυτές που θεωρήθηκαν εκτός των ορίων, η κυβέρνηση Τραμπ ανέπτυξε πολεμικά πλοία κοντά στα νησιά που ελέγχονται από το Πεκίνο στο όνομα «της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
Η Κίνα από την πλευρά της αντιδρά στη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, λέγοντας τη Δευτέρα ότι τέτοιες ενέργειες δεν ευνοούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η αμερικανική διοίκηση Ειρηνικού ανανέωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή.