Από κοινού με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, μίλησαν σήμερα o Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και επανέλαβαν την βούλησή τους να επιτευχθεί μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η καγκελάριος Μέρκελ μίλησαν από κοινού σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Ποροσένκο», αναφέρει η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «υπογράμμισαν στον Ουκρανό πρόεδρο την σημασία που έχει η διοργάνωση μιας συνάντησης της ομάδας επαφής πριν από τις 5 Ιουλίου προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι για την κατάπαυση του πυρός».

«Παράλληλα μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη η πραγματοποίηση άμεσων επαφών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Ολάντ «εξέφρασαν εξάλλου την υποστήριξη τους στις λεπτομέρειες που εξετάζονται στο Βερολίνο για τον έλεγχο της ρωσοουκρανικής μεθορίου».

Επίσης «επιβεβαίωσαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα φροντίσουν να διευκολύνουν την σωστή τους εφαρμογή σε σχέση με τον ΟΑΣΕ», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Οι ίδιοι «υπενθύμισαν επίσης την σημασία που έχει μια απελευθέρωση όλων των ομήρων», καταλήγει η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι μια σύνοδος συντονισμού της βοήθειας προς την Ουκρανία θα διεξαχθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, η οποία θα προετοιμάσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών που προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη του έτους.

Της συνόδου που θα γίνει την Τρίτη, στην οποία αναμένεται να μετάσχουν εκπρόσωποι της ΕΕ, των κρατών μελών και εξωτερικοί δωρητές, θα προεδρεύσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την Διεύρυνση Στέφαν Φίλε, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλεχάντρο Ουλθουρούν ντε Ασάνθα.

Η σύνοδος αυτή αποσκοπεί «στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την Ουκρανία βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και στον συντονισμό» της οικονομικής υποστήριξης προς το Κίεβο, πριν από την διεθνή διάσκεψη που η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θέλει να διοργανώσει για να βοηθήσει την χώρα αυτή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Η Ουκρανία οφείλει να επωφεληθεί των μεταρρυθμίσεων» που της υποδείχθηκαν σε αντάλλαγμα για την βοήθεια την οποία έχει ήδη δεσμευτεί να της χορηγήσει το ΔΝΤ και η ΕΕ, «αλλά είναι σημαντικό να λάβει υποστήριξη και αλληλεγγύη», σημείωσε ο ίδιος.

Η Ουκρανία επικύρωσε στις 27 Ιουνίου την προσέγγισή της με την ΕΕ με την σύναψη μιας ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης αψηφώντας την ρωσική αντίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έθεσε σε ισχύ ένα ογκώδες σχέδιο βοήθειας σε δάνεια και δωρεές ύψους τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία. Το ΔΝΤ συναίνεσε εξάλλου σε ένα πρόγραμμα βοήθειας ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ).