Η μέχρι πρότινος κράτηση του Γάλλου τέως προέδρου Σαρκοζί με την υποψία εμπλοκής του σε υπόθεση δωροδοκίας ανώτατου δικαστικού κυριαρχεί στα σχόλια του διεθνούς Τύπου.
«Η συσσώρευση τέτοιων υποθέσεων τα τελευταία χρόνια, έφερε στην επιφάνεια ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης εξουσίας. Πρόκειται για μια πρακτική που βασίζεται σε χειραγωγήσεις, συνεννοήσεις, παρακάμψεις των κανόνων και ενδεχομένως σε περιφρόνηση των νόμων», παρατηρεί σε σχόλιο της η γαλλική Liberation και προσθέτει: «Και μπορεί ο τέως πρόεδρος να μην έκανε ποτέ την ηθική ανώτατη αρετή της πολιτικής του δράσης, ωστόσο δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί συγκεκριμένες θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας μας. Εάν ο Σαρκοζί επιθυμεί να επιστρέψει στην πολιτική ή επιδιώκει να κατακτήσει εκ νέου την εξουσία, θα πρέπει ενώπιον των Γάλλων να αναλάβει τις ευθύνες του αποτελέσματος των ερευνών», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η Γαλλία θα πρέπει να αντισταθεί στην λαοπλάνο Μαρίν Λεπέν
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitug του Μονάχου που μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν οι υποθέσεις αυτές έμεναν καλά κρυμμένες στα κυβερνητικά παλάτια των Παρισίων.
«Σήμερα η δικαιοσύνη ρίχνει φως στα πράγματα και προχωρά σε εκκαθαρίσεις. Την εποχή του Ντε Γκολ και του Μιτεράν η εξουσία ήταν ιερή. Σήμερα όλο και συχνότερα καλείται να λογοδοτήσει. Και αυτό συνιστά πρόοδο, αλλά παράλληλα εγκυμονεί και κινδύνους. Όλη αυτή η βρομιά που έρχεται στο φως είναι για τους Γάλλους τόσο απωθητική που τους ρίχνει σε ακραίες λύσεις. Η Μαρίν Λεπέν παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική λύση αυτού του είδους» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ιταλική εμπειρία από την επιχείρηση «καθαρά χέρια» που σηματοδότησε την κατάρρευση των ιταλών Χριστιανοδημοκρατών.
«Ο δρόμος ήταν ανοιχτός και έτσι κατάφερε ο μεγάλος λαοπλάνος Μπερλουσκόνι να ανέβει στην εξουσία, με αποτέλεσμα η χώρα του να υποφέρει ακόμη και σήμερα από τις συνέπειες της πολιτικής του», τονίζει η εφημερίδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Γαλλία θα πρέπει να αντλήσει συμπεράσματα από την ιταλική εμπειρία και να αντισταθεί στην λαοπλάνο Μαρίν Λεπέν.
Οι London Times επισημαίνουν ότι το κόμμα του Σαρκοζί, UMP, χαρακτηρίζει χυδαία εκστρατεία την κράτηση του τέως προέδρου, με στόχο την αποτροπή της επιστροφής του στην πολιτική. «Δεν πρόκειται για κάποια παράλογη κατηγορία. Και μπορεί η γαλλική δικαιοσύνη να μην παίρνει διαταγές από κανένα κόμμα, ωστόσο πολλοί από τους ανακριτές ανήκουν στην αριστερή πολιτική τάξη, η οποία εναντιώνεται στο ενδεχόμενο επιστροφής του Σαρκοζί στην εξουσία, όπως εναντιωνόταν στον Σαρκοζί όταν αυτός ήταν πρόεδρος», συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα.