Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνομίλησε σήμερα με τον επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ αλ Τζάρμπα, οι υποστηρικτές του οποίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στο Ιράκ, όπως επεσήμανε ο υπουργός.

Ο Κέρι πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να πιέσει ηγέτες στην περιοχή να αντιμετωπίσουν την απειλή των ισλαμιστών ανταρτών τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.

«Έχουμε ακόμη περισσότερα να συζητήσουμε όσον αφορά τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία, η οποία έχει την ικανότητα να είναι ένας σημαντικός παίκτης στην αντιμετώπιση της παρουσίας του ΙΚΙΛ», είπε ο αμερικανός υπουργός στον Τζάρμπα σε μια συνάντηση που είχε μαζί του στο αεροδρόμιο της Τζέντα κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

«Ο πρόεδρος Τζάρμπα εκπροσωπεί μια φυλή που φτάνει ως το Ιράκ. Γνωρίζει ανθρώπους εκεί και η άποψή του όπως και αυτή της συριακής αντιπολίτευσης θα είναι πολύ σημαντική στο μέλλον», επεσήμανε ο Κέρι πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε χθες Πέμπτη από το Κογκρέσο 500 εκατομμύρια δολάρια για να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει επιλεγμένα μέλη της συριακής αντιπολίτευσης.

Η Σαουδική Αραβία είναι η κυριότερη χώρα που υποστηρίζει τους σύρους εξεγερμένους και επέκρινε πέρυσι την Ουάσινγκτον όταν τελικά υπαναχώρησε και δεν προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Συρίας.

Ο Τζάρμπα από την πλευρά του επεσήμανε απευθυνόμενος στον Κέρι ότι η επιδείνωση της κατάστασης σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες τόσο από την Ουάσινγκτον όσο και από το Ριάντ καθώς και από άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Ιράκ, τα σύνορα του οποίου με τη Συρία είναι τώρα «ουσιαστικά ανοικτά».

«Οι πολιτικές του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι έπειτα από οκτώ χρόνια στην εξουσία έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερο διχασμό. Τώρα η κατάσταση είναι πολλή σοβαρή», σημείωσε.

Επίσης ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση από την πλευρά των ΗΠΑ και των περιφερειακών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της προέλασης των τζιχαντιστών.

«Χρειαζόμαστε από τις ΗΠΑ και τις περιφερειακές δυνάμεις να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Ιράκ», υπογράμμισε ο Τζάρμπα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολλή σημαντική» τη βοήθεια των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο Ομπάμα για τη συριακή αντιπολίτευση, όμως υπενθύμισε ότι η συριακή αντιπολίτευση «εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη βοήθεια».

Στο μεταξύ ο Κέρι συναντήθηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στο παλάτι του στη Τζέντα.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, που είναι πάνω από 90 ετών, μίλησε καθαρά στα αραβικά όμως δεν σηκώθηκε όταν ο Κέρι εισήλθε στην αίθουσα.

Χθες Πέμπτη ο αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να τους ενημερώσει για τις σχεδιαζόμενες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον του ΙΚΙΛ στο Ιράκ μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας.