Αν το Βιετνάμ ήταν ο πρώτος πόλεμος της τηλεόρασης, η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει στη Συρία και το Ιράκ είναι ο πρώτος ιερός πόλεμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης…
Ο ιρακινός αξιωματικός, με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, κουνιόταν πέρα-δώθε νευρικά. Οι άνδρες με τις κουκούλες που στέκονταν μπροστά του ανέμιζαν μια μαύρη ισλαμική σημαία τραγουδώντας «Ένας είναι ο Θεός» και το πλήθος ούρλιαζε ζητώντας αίμα, όταν ο εκτελεστής του ύψωσε ένα τεράστιο μαχαίρι.
Ο αποκεφαλισμός ήταν αστραπιαίος, το πλήθος άρχισε να ζητωκραυγάζει, ένας νέος που φορούσε μια μπλούζα της Άρσεναλ και κρατούσε ένα Καλάσνικοφ έκανε χειρονομίες μπροστά στην κάμερα.
Παρών ήταν κι ένας άνθρωπος της εκκλησίας. Αργότερα, το βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube και σε τζιχαντιστικές ιστοσελίδες.
Σύμφωνα με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, το θύμα ήταν ένας διοικητής του ιρακινού στρατού που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί με βάση τη σαρία.
Εκτός από το YouTube, το ΙΚΙΛ χρησιμοποιεί ακόμη για την προπαγάνδα του εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αλλά και το Twitter.
Ο Στίβεν Καπς, πρώην υποδιευθυντής της CIA, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε μια εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ότι το ΙΚΙΛ είναι η πιο βίαιη τρομοκρατική οργάνωση που έχει γνωρίσει ο κόσμος μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Ένας βρετανός μαχητής, ο 23χρονος πρώην ράπερ Αμπντέλ-Μαγιέντ Αμπντέλ Μπάρι, είναι ένας από τους πολλούς αντάρτες της οργάνωσης που έχει προειδοποιήσει ότι ετοιμάζονται κτυπήματα στη Δύση.
«Τα λιοντάρια σύντομα θα σας καταδιώξουν, βρωμεροί άπιστοι», έγραψε στο Twitter. «Σύντομα θα δείτε αποκεφαλισμούς στην αυλή σας».
Η κατάσταση είναι τόσο επικίνδυνη, ώστε ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον μακάριο ισχυρισμό ότι ο πόλεμος τελείωσε με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011 και να στείλει στη χώρα 300 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Η μικρή αυτή δύναμη θα χωριστεί σε 12 ομάδες, που θα συνεργάζονται με τον ιρακινό στρατό στη Βαγδάτη και το Κουρδιστάν. Πρόκειται ουσιαστικά για την προετοιμασία της στρατιωτικής δράσης που θα εξαπολυθεί με πυραύλους από πλοία, αεροσκάφη και drones.
Αν και οι μαχητές του ΙΚΙΛ δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες, οι ψυχολογικές τους επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει τη δύναμή τους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ. «Δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις μαζί τους», λέει ο Καπς. «Μόνο με την ισχύ μπορούν να αντιμετωπιστούν».
Ένα από τα κλειδιά για την επίλυση της κρίσης είναι το Ιράν. Το θεοκρατικό σιιτικό καθεστώς της Τεχεράνης έχει ανησυχήσει πολύ από την άνοδο του ΙΚΙΛ. Και τώρα η Ουάσινγκτον φέρεται να επιδιώκει να συνδέσει το Ιράκ με τον πυρηνικό φάκελο του Ιράν.
«Μια γραμμή επικοινωνίας με το Ιράν είναι απαραίτητη», λέει ο Καπς. «Δεν προτείνω κοινές αμερικανοϊρανικές επιχειρήσεις, προτείνω όμως επαφές».
Ανάλογη είναι η άποψη και του Ζαλμάι Χαλιλζάντ, που έχει χρηματίσει αμερικανός πρεσβευτής στο Ιράκ και είχε συνομιλίες με τους Ιρανούς επί κυβέρνησης Μπους. Η Τεχεράνη φαίνεται ότι θα παίξει ρόλο και στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ, μετά την αποδοκιμασία του σημερινού πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι από την Ουάσινγκτον.
Πιθανός διάδοχός του φέρεται ο Άχμαντ Τσάλαμπι, που ήταν ο αγαπημένος των αμερικανών νεοσυντηρητικών πριν από την εισβολή του 2003, αλλά στη συνέχεια κατηγορήθηκε για στενούς δεσμούς με το Ιράν.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσάλαμπι είχε συνομιλίες στη Βαγδάτη με τον αμερικανό πρεσβευτή Ρόμπερτ Μπίκροφτ, καθώς και με τον Μπρετ ΜακΓκαρκ, ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ένας άλλος επισκέπτης του Τσάλαμπι ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της επίλεκτης δύναμης Κουντς της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς που συνεργάζεται με τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία.
Όπως λέει ένας ιρακινός αξιωματούχος, «ο Μάλικι έχει ουσιαστικά παραδώσει στους Ιρανούς τον ρόλο του ως διοικητή των ενόπλων δυνάμεων».