Η Σερβία είναι εγγυήτρια της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, κάτι που συνεπάγεται και διαφύλαξη της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς υπογραμμίζοντας ότι με τον πρόεδρο της σερβοβοσνιακής οντότητας, Μίλοραντ Ντόντικ έχει εξαιρετικά καλή συνεργασία.

«Η συμφωνία του Ντέιτον συνεχώς κατέρρεε και έπρεπε να παραμείνει “νεκρό γράμμα στα χαρτιά” για τα δικαιώματα των Σέρβων και από την άλλη έπρεπε να προωθείται η Βοσνία – Ερζεγοβίνη μέσω της “κατάρρευσης» του Ντέιτον εκτίμησε ο κ. Νίκολιτς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, RTRS.

Από την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον δεν υπήρχε επιθυμία να οικοδομηθεί η Βοσνία – Ερζεγοβίνη ως κράτος ισότιμων οντοτήτων και λαών, αλλά ο καθένας προσπαθούσε να πλήξει τη Σερβική Δημοκρατία.

«Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι για να επιβιώσει η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αν εκείνη δεν το επιθυμεί. Πείτε μου αν τα τελευταία 20 χρόνια εμφανίστηκε κάποια κόλλα για να ενώσει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο ούτε καν υπάρχει» τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Μιλώντας για τις επικείμενες, εκλογές τον Οκτώβριο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ο κ. Νίκολιτς τόνισε ότι ως πρόεδρος της Σερβίας θα συνεργαστεί με όποιον εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σημειώνοντας ότι δεν είναι στο χέρι του να στηρίξει ή να μην στηρίξει κάποια πολιτική επιλογή.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στη βοσνιακή πρωτεύουσα για τα 100 χρόνια από τη δολοφονία στο Σαράγεβο και την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, ο κ. Νίκολιτς υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι της Σερβίας αρχικά σχεδίαζαν να παρευρεθούν στην τελετή στο Σαράγεβο, αλλά άλλαξαν γνώμη, επειδή δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην αναθεώρηση της ιστορίας.

Εκτίμησε ότι οι απόπειρες αναθεώρησης της ιστορίας σε σχέση με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έδωσαν τα αποτελέσματα που ανέμεναν κάποιοι και είπε ότι οι Σέρβοι, παρά τις αναθεωρητικές προσπάθειες, αναμένουν με αξιοπρέπεια τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εμείς με αξιοπρέπεια αναμέναμε την επέτειο των 100 χρόνων, τη μνήμη του δικού μας Γκαβρίλ Πρίντσιπ και της συνολικής ιδέας της “Νέας Βοσνίας”. Είναι μεγαλοπρεπές για το σερβικό λαό το σύνολό του και δεν μας ενδιαφέρει πώς άλλοι το ερμηνεύουν» ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας.