Με μια κίνηση που ξάφνιασε τους πολιτικούς αναλυτές αλλά και πολλούς οπαδούς του, ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο πρότεινε στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι έναρξη διαλόγου με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο Γκρίλο, μαζί με τον συνιδρυτή του κινήματος Τζιανρομπέρτο Καζαλέτζιο, πρότεινε μέσω διαδικτύου την έναρξη διαλόγου στον τριανταεννιάχρονο πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι αφετηρία του θα πρέπει να είναι οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και η όποια σχετική κατάληξη θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα, στο Διαδίκτυο, από τους εγγεγραμμένους στο πολιτικό του κίνημα.
«Ο Γκρίλο μας έχει συνηθίσει, κάθε ημέρα, και σε μια καινούρια έκπληξη. Καλό θα είναι να μην υπάρξουν μυστικές συμφωνίες και περίεργα παιχνιδάκια. Είναι πιθανό, αυτή την φορά, να ζητήσουμε εμείς, λοιπόν, να μεταδοθεί απευθείας στο Διαδίκτυο κάθε μας συνάντηση», απάντησε ο Ρέντσι, με δήλωσή του στο τηλεοπτικό κανάλι του ομίλου Μπερλουσκόνι Canale 5.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη συμφωνήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία προβλέπει πριμ εδρών, στην βουλή, για όποια πολιτική δύναμη ξεπεράσει το 37%. Διαφορετικά, αν κανείς δεν ξεπεράσει το ποσοστό αυτό, θα προβλέπεται συμμετοχή σε δεύτερο γύρο για τις δυο ισχυρότερες συμμαχίες. Η όλη πορεία έγκρισης του σχεδίου αυτού στο κοινοβούλιο έχει συναντήσει όμως αρκετά εμπόδια και έχει προκαλέσει ενστάσεις, και στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη, συγχρόνως, ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε αισθητά: από την μία το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύθηκε εντυπωσιακά με το 40,8% των ψήφων. Από την άλλη, στη δεύτερη θέση έπαψε να βρίσκεται η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Έστω και με μεγάλη διαφορά, με το 21,3% των ψήφων, δεύτερη πολιτική δύναμη αναδείχθηκαν τα Πέντε Αστέρια.
Ο συγκεκριμένος πολιτικός διάλογος, κατά συνέπεια, μοιάζει απόλυτα λογικός, αν όχι αναγκαίος. Πρόκειται, τέλος, και για μια πιθανή αλλαγή πορείας πλεύσης του Γκρίλο. Η πρόταση αυτή προς τον Ρέντσι, μπορεί να αποτελεί μέρος γενικότερης στροφής, υπέρ μιας λιγότερο «επιθετικής» επικοινωνιακής στρατηγικής, ώστε να σταματήσουν να απομακρύνονται, από τα Πέντε Αστέρια, οι «τρομαγμένοι» μετριοπαθείς ψηφοφόροι.