Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους πολιτικούς αξιωματούχους στο Ιράκ να σχηματίσουν «γρήγορα» μια κυβέρνηση ενότητας για να αντιμετωπίσουν την προέλαση των ισλαμιστών μαχητών που απειλούν τη Βαγδάτη, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους αρκετές περιοχές στον βορρά.
«Η γερμανική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σχηματίσουν γρήγορα μια κυβέρνηση ενότητας που θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες όλων των ομάδων του πληθυσμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζαίμπερτ.
Επισημαίνοντας «τη βαθύτερη ανησυχία» του Βερολίνου όσον αφορά τα γεγονότα στο Ιράκ, ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε «σε μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική απειλή η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα του Ιράκ και όλης της περιοχής».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε από την πλευρά του τον φόβο να δημιουργηθεί «ένα κενό ακυβερνησίας μεταξύ της Συρίας και της Βαγδάτης».
«Γι’ αυτόν τον λόγο αυτό που μετρά τώρα είναι να σταματήσει η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ)», πρόσθεσε.
Εξάλλου η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ιράκ και προσέφερε στην κυβέρνηση της χώρας τη βοήθειά της. Το Πεκίνο είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στις ιρακινές πετρελαιοπηγές.
«Η Κίνα παρακολουθεί στενά την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ και υποστηρίζει τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης να διατηρήσει την εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα. Ελπίζουμε ότι το Ιράκ θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ομαλότητα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Χουά Τσουνγίνγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Εδώ και καιρό η Κίνα προσφέρει στο Ιράκ κάθε είδους βοήθεια και είναι διατεθειμένη να προσφέρει όση βοήθεια μπορεί», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ η Σαουδική Αραβία κατηγορεί την κυβέρνηση του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι για την απώλεια του ελέγχου μεγάλων περιοχών στο βόρειο Ιράκ, λέγοντας ότι η Βαγδάτη απέτυχε να σταματήσει τους ισλαμιστές αντάρτες από το να ενώσουν τις δυνάμεις τους με πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσέιν.
Ο πρίγκιπας Τούρκι αλ Φάιζαλ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι η εξέγερση του ΙΚΙΛ δεν αποτελεί έκπληξη.
«Η κατάσταση στην επαρχία αλ Άνμπαρ του Ιράκ βράζει εδώ και καιρό και η ιρακινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσπαθούσε να ρίξει τη θερμοκρασία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις φαινόταν να ενθαρρύνει την επέκταση της κατάστασης», δήλωσε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι το ΙΚΙΛ δεν φαινόταν να διαθέτει από μόνο του την ισχύ για να σημειώσει τις προόδους που έκανε, καθώς σύμφωνα με τον Τύπο η οργάνωση διαθέτει 1.500 με 3.000 μαχητές.
«Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι σε αυτούς τους αριθμούς προστέθηκαν όχι μόνο μέλη των φυλών της περιοχής, αλλά και πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ και άλλων ομάδων που δρούσαν σε εκείνη την περιοχή του Ιράκ, όχι από χθες, αλλά από την εποχή της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ (το 2003)», υπογράμμισε ο πρίγκιπας Τούρκι.
Ο Σαουδάραβας επεσήμανε επίσης ότι η κατάσταση στο Ιράκ αλλάζει τόσο γρήγορα που είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.