Στην ανασύσταση των τεχνικών επιτροπών για υποβοήθηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό προέβη η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων.

Η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε απόψε ότι εντός των ημερών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τα μέλη των τεχνικών επιτροπών για ενημέρωση και συντονισμό, υπό το φως και της συζήτησης που έγινε με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επαναδραστηριοποίησή τους.

Οι Επιτροπές είναι:

1. Πολιτιστικής Κληρονομιάς

2. Περιβάλλοντος

3. Εμπορικών και Οικονομικών Θεμάτων

4. Ανθρωπιστικών Θεμάτων

5. Εγκληματικότητας

6. Υγείας

7. Τηλεπικοινωνιών και Ραδιοσυχνοτήτων

8. Οδοφραγμάτων

9. Διαχείρισης Κρίσεων

Οι τεχνικές επιτροπές είχαν συμφωνηθεί επί εποχής διαπραγματεύσεων των Τάσσου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ (2003-2008) και λειτούργησαν επί της προεδρίας Χριστόφια (2008-2013).

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στα θέματα που αφορούν και την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και σχετίζονται με τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε στον Έρογλου τη σύσταση ακόμη τεσσάρων επιτροπών, δηλαδή Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, Επιμελητηρίων και Συντεχνιών.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά απέρριψε τη σύσταση των επιτροπών Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης και δεσμεύθηκε να μελετήσει τις άλλες δύο.

Η σύσταση Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά και την ενεργότερο εμπλοκή των Βρυξελλών στις συνομιλίες, στο πλαίσιο της επίτευξης συμβατότητας με το κοινοτικό κεκτημένο όσων συζητούνται και συμφωνούνται.

Διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε το ΡΙΚ ανέφεραν πως πλέον και η ίδια η Ένωση επιθυμεί ενεργότερη εμπλοκή, καθότι προκαλούν ανησυχία όσα προτάσσονται από τουρκοκυπριακής πλευράς και μεταφέρονται και στις επαφές με Ευρωπαίους, όπως αυτές που αναπτύσσει ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής Κουντρέντ Οζερσάη.

Ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής βρίσκεται στο Λονδίνο όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντιγκτον, με τον οποίο θα συναντηθεί την Πέμπτη και ο Ελληνοκύπριος συνομιλητής.

Οι πληροφορίες για ανασύσταση των Τεχνικών Επιτροπών θεωρούνται ως έμπρακτη διάψευση τουρκικών δημοσιευμάτων ότι οι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Τις πληροφορίες διέψευσε σήμερα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου επισημαίνοντας ότι από τη μια συνεχίζονται οι συναντήσεις των διαπραγματευτών ενώ από την άλλη ο ίδιος θα συναντηθεί στις 23 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.