Ο στρατός της Ταϊλάνδης με την ελπίδα ότι θα δείξει πως τα πράγματα επιστρέφουν στο κανονικό, μείωσε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει αφού κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου και αναμένεται να επιταχύνει τις προσπάθειές του να ανακάμψει η οικονομία έπειτα από μήνες πολιτικής αναταραχής.

Η στρατιωτική χούντα της Ταϊλάνδης διόρισε σήμερα δύο απόστρατους στρατηγούς που έχουν διασυνδέσεις με το παλάτι ως συμβούλους, προωθώντας ανοικτά ισχυρές προσωπικότητες του συστήματος που είναι εχθρικές προς την οικογένεια Σιναουάτρα, από την οποία προέρχονται δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, ο Ταξίν και η Γινγκλάκ.

Το υπουργείο Πληροφορικής και Τεχνολογίας ανακοίνωσε ότι μπλόκαρε την πρόσβαση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έπειτα από αίτημα του στρατού ώστε να περιοριστούν οι διαμαρτυρίες. Όμως ο ιστότοπος λειτουργούσε κανονικά έπειτα από 30 λεπτά και ο στρατός διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή στο θέμα, λέγοντας ότι η δυσκολία στην πρόσβαση στον ιστότοπο οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα.

Πάντως ο στρατός έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τη διασπορά προκλητικού υλικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι νέοι σύμβουλοι της χούντας είναι ο στρατηγός Πράουιτ Ουινγκσουάν και ο απόστρατος επικεφαλής του στρατού στρατηγός Ανουπόνγκ Παοτσίντα.

Οι δύο άνδρες είναι σημαντικές προσωπικότητες του στρατού της Ταϊλάνδης και έχουν στενές σχέσεις με τον επικεφαλής του πραξικοπήματος, τον στρατηγό Πραγιούθ Τσαν-ότσα. Και οι τρεις είναι πιστοί στον βασιλιά και συμμετείχαν το 2006 στην ανατροπή του Ταξίν Σιναουάρα, ο οποίος παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στην Ταϊλάνδη.

Το Ρόιτερς είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο ότι ο Πράουιτ και ο Ανουπόνγκ υποστήριζαν μυστικά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που υπονόμευσαν την κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, της αδελφής του Ταξίν.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρες οι εξουσίες των δύο απόστρατων στρατηγών, όμως ο διορισμός τους δεν αφήνει πολλά περιθώρια συμβιβασμού με τους Σιναουάτρα.

Παράλληλα ο στρατός έχει προσπαθήσει να ισχυροποιήσει τη θέση του μετά το πραξικόπημα κρατώντας δεκάδες πολιτικούς και ακτιβιστές και επιβάλλοντας λογοκρισία στα μέσα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του στρατού Ουιντάι Σουβαρί δήλωσε ότι 200 άνθρωποι που εκλήθησαν από τον στρατό μετά το πραξικόπημα κρατήθηκαν, όμως οι 124 έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι.

Εβδομήντα έξι κρατούνται ακόμη, ενώ 53 δεν έχουν απαντήσει στο αίτημα να παρουσιαστούν και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε διετή ποινή φυλάκισης.

Αργότερα, ο στρατός άφησε ελεύθερους τουλάχιστον 10 υποστηρικτές του Ταξίν, γνωστούς και ως «κόκκινα πουκάμισα», περιλαμβανομένου του ηγέτη τους Τζατουπόρν Προμπάν.

«Όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι πρέπει να μας ενημερώνουν για το πού διαμένουν και για τα μέρη που σκοπεύουν να ταξιδέψουν», είπε ο Ουιντάι.

«Αν παραβιάσουν τους κανόνες αυτούς θα κληθούν να παρουσιαστούν ξανά ενώπιών μας», πρόσθεσε. Εξάλλου πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο με το οποίο δεσμεύονται ότι δεν θα διοργανώσουν νέες διαδηλώσεις, επεσήμανε ο Ουιντάι.

Στην Μπανγκόκ πραγματοποιούνται καθημερινά διαδηλώσεις κατά της χούντας, ενώ σήμερα περίπου 200 άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με τον στρατό και την αστυνομία στο Μνημείο της Νίκης.

Οι διαδηλωτές πέταξαν πλαστικά μπουκάλια και έγραψαν με σπρέι «Φύγετε» και «Όχι στο πραξικόπημα» σε ένα στρατιωτικό όχημα. Τουλάχιστον ένας εξ αυτών συνελήφθη.

Στο μεταξύ μειώθηκε κατά τρεις ώρες η επτάωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί.

Πάντως ο στρατηγός Πραγιούθ δεν έχει ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνουν ευρείες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω τις σχέσεις της Ταϊλάνδης με τις ξένες κυβερνήσεις που έχουν ζητήσει να αποκατασταθεί άμεσα η δημοκρατία στη χώρα, να σταματήσει η λογοκρισία και να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται.