Η υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ, εκτίμησε πως τα κόμματα της κεντροαριστεράς στη χώρα, πρέπει να συνδεθούν μεταξύ τους, για να εμποδίσουν την επανάληψη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του κακού αποτελέσματος που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές της Κυριακής.
«Όλες τις δυνάμεις μας να τις κατευθύνουμε στη σύνδεση της κεντροαριστεράς, ώστε μετά από τις πρόωρες εκλογές να συγκροτήσουμε κυβέρνηση που θα διαφυλάξει τις μέχρι τώρα θετικές τάσεις και το κεκτημένο του κοινωνικού κράτους» ανέφερε η κ. Μπράτουσεκ, χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λιουμπλιάνα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από τα αριστερά κόμματα πέτυχαν τα κόμματα της κεντροδεξιάς, τα οποία εξασφάλισαν πέντε από τις οκτώ σλοβενικές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Την Κυριακή αποδείχθηκε ότι η κεντροαριστερά έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα, αλλά το πρόβλημα είναι η διασπορά των ψήφων της αριστεράς» ανέφερε η κ. Μπράτουσεκ, προειδοποιώντας για το μεγάλο αριθμό συνδυασμών από αριστερές θέσεις που συμμετείχαν στις ευρωεκλογές και συγκέντρωσαν μικρό ποσοστό ψήφων, αλλά δεν κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Η κ. Μπράτουσεκ, μετά την αποχώρησή της από το κόμμα «Θετική Σλοβενία» που ήταν επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού, ίδρυσε το κόμμα «Συμμαχία», με το οποίο σκοπεύει να λάβει μέρος στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν είχε το δικό του συνδυασμό στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το κόμμα «Θετική Σλοβενία», με επικεφαλής στον συνδυασμό τον οικονομολόγο Γιόζε Μέντσιγκερ, κατέγραψε πολύ κακό αποτέλεσμα και δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή.
Η κ. Μπράτουσεκ είπε ότι σίγουρα θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία και ότι η «Συμμαχία» προσπαθεί να συνδέσει διαφορετικά κινήματα και πολιτικές τάσεις, οι οποίες είναι κοντά στην κεντροαριστερά, ενδιαφέρονται για το κράτος κοινωνικής πρόνοιας και έχουν παρόμοιες θέσεις για το πως πρέπει να αναπτυχθεί η Σλοβενία ως κράτος.
«Προσφέρουμε χείρα συνεργασίας σε όλους που είναι έτοιμοι να εργαστούν και να υπερασπιστούν το κοινωνικό κράτος, το οποίο πρέπει να εξελιχθεί ως επιτυχή οικονομία της αγοράς» ανέφερε η κ. Μπράτουσεκ.