Στη Σλοβενία επικράτησαν στις χθεσινές ευρωεκλογές τα συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα και καταλαμβάνουν τις πέντε από τις συνολικά οχτώ έδρες.
Οι χθεσινές εκλογές ερμηνεύονται ως μία ισχυρή ψήφος δυσπιστίας όχι μόνο για τον συνασπισμό που κυβερνούσε μέχρι τώρα, αλλά και για τα καθιερωμένα κόμματα και έθεσαν τις βάσεις για μία έντονη προεκλογική εκστρατεία ενόψει των γενικών εκλογών στη χώρα ενός του καλοκαιριού.
Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) διατηρεί τις τρεις έδρες στην Ευρωβουλή με το εκλογικό αποτέλεσμά του να ανέρχεται στο 24%, μειωμένο κατά 2% σε σύγκριση με το 2009.
Η μείωση ενδεχομένως οφείλεται στα νομικά προβλήματα του προέδρου του SDS, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος σχεδόν σίγουρα θα περάσει το κατώφλι της φυλακής καθώς κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία στο σκάνδαλο διαφθοράς «Patria», εξέλιξη που ίσως έχει αποξενώσει τους ψηφοφόρους με χαλαρούς κομματικούς δεσμούς.
Το κόμμα Νέα Σλοβενία (Nsi) και το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS), που συμμετείχαν με κοινό συνδυασμό, κέρδισαν δύο έδρες, με ποσοστό 16,5%.
Τα δύο κόμματα συζητούν το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας ενόψει των γενικών εκλογών.
Χαοτική είναι η κατάσταση στην αριστερά, καθώς οι ψήφοι διασκορπίστηκαν. Ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ίγκορ Σόλτες θεωρείται ο νικητής της αριστεράς, καθώς συγκέντρωσε 10,5% των ψήφων, αφήνοντας πίσω όλους τους καθιερωμένους πρωταγωνιστές.
Το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) πέτυχε το καλύτερό του αποτέλεσμα σε ευρωεκλογές, 8%, ενώνοντας τις δυνάμεις με τον ευρωβουλευτή Ίβο Βάιγκλ από το εξωκοινοβουλευτικό κόμμα Zares.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπέστη ήττα καθώς το ποσοστό του από 18,5% μειώθηκε στο 8% και εκλέγει την Τάνια Φαγιόν, η οποία θα έχει δεύτερη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το κόμμα «Θετική Σλοβενία» της πρώην πρωθυπουργού Άλενκα Μπράτουσεκ, η οποία με αρχηγό πλέον τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς συγκέντρωσε ποσοστό 6,6% με επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό ευρωσκεπτικιστή Γιόζε Μέντσινγκερ.
Η Ενωμένη Αριστερά, που συγκροτήθηκε πριν από λίγους μήνες ως συμμαχία ακροαριστερών και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, συγκέντρωσε το 5,5% των ψήφων.
Η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 24% και ήταν η χαμηλότερη σε πολιτική αναμέτρηση από την ανεξαρτητοποίηση της χώρας.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), το οποίο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις εκλογές για την ανάδειξη των οκτώ Σλοβένων ευρωβουλευτών, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι η Σλοβενία πρέπει να αλλάξει εκλογικό σύστημα για τη Σλοβενική Βουλή, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση αυτή το κόμμα θα έχει περισσότερες έδρες στη Βουλή απ΄ όσες έχει τώρα.
Οι ψήφοι στις χθεσινές εκλογές διασκορπίστηκαν σε μεγάλο αριθμό πολιτικών κομμάτων κι αν το αποτέλεσμα αυτό επαναληφθεί στις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σλοβενία, θα είναι δύσκολο να συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση, που θα εξαντλούσε την τετραετή θητεία της, εκτίμησε ο κ. Γιάνσα, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα.
Την επιτυχία του κόμματός του, το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 24% των ψήφων, το θεώρησε αποτέλεσμα του κακού έργου της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση της Άλενκα Μπράτουσεκ κατέγραψαν χαμηλά ποσοστά.
«Είναι αναγκαίες αλλαγές του εκλογικού συστήματος πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, επειδή με το ισχύον σύστημα δεν μπορεί εύκολα να συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση και μετά τις πρόωρες εκλογές και οι επόμενες θα είναι πρόωρες» είπε ο κ. Γιάνσα.