Ο πάπας Φραγκίσκος μεταβαίνει την Κυριακή στη Δυτική Όχθη για να ξεκινήσει το πιο ευαίσθητο μέρος της παραμονής του στη Μέση Ανατολή, με επισκέψεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ισραήλ. Εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι λένε πως η τριήμερη περιοδεία του στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο στην Ιορδανία, επικεντρώθηκε καθαρά στα θρησκευτικά ζητήματα. Ωστόσο, οι διαχωριστικές γραμμές που ισχύουν στην πολύχρονη σύρραξη της Μέσης Ανατολής είναι αδύνατο να αγνοηθούν κατά την επίσκεψη του πάπα.
Ο Φραγκίσκος θα πετάξει με ελικόπτερο κατ ‘ευθείαν στη Βηθλεέμ και θα γίνει ο πρώτος ποντίφικας που θα ταξιδέψει στη Δυτική Όχθη χωρίς να εισέλθει εκεί μέσω του Ισραήλ σε μια απόφαση που χαιρετίστηκε από τους παλαιστίνιους αξιωματούχους ως αναγνώριση της πρόθεσής τους για πλήρη κρατική υπόσταση. Ο πάπας πρόκειται να μετάσχει σε πανηγυρική εκδήλωση μαζικής συμμετοχής στην πλατεία της Βηθλεέμ, κοντά στο σημείο όπου οι χριστιανοί πιστεύουν ότι γεννήθηκε ο Ιησούς.
Υπογραμμίζοντας τη δύναμη του συμβολισμού στη πόλη έχει ανεγερθεί μια τοιχογραφία που εμφανίζει τον Ιησού τυλιγμένο με ένα παλαιστινιακό μαντίλι (keffiyeh) και τον Ιωσήφ να φέρει το ασπρόμαυρο καπέλο που έγινε διάσημο από τα παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Οι αρχές έχουν επίσης αναρτήσει εικόνες γύρω από την πόλη συγκρίνοντας την εμπειρία των παλαιστινίων με τα δεινά του Ιησού, ενώ οι αξιωματούχοι φρόντισαν ο πάπας να δει το ισραηλινό διαχωριστικό τείχος. Το Ισραήλ λέει ότι το τείχος είναι απαραίτητο για να αποτρέψει τις επιθέσεις από μαχητές .
Το ταξίδι του πάπα έρχεται σε μια στιγμή αβεβαιότητας, με την κατάρρευση εν μέσω αλληλοκατηγοριών της υποστηριζόμενης από τις Ηνωμένες Πολιτείες ειρηνευτικής διαδικασίας και χωρίς να προκύπτουν άλλες ξεκάθαρες ιδέες για το πώς θα τερματιστεί η αιματοχυσία.
Το Βατικανό υποστηρίζει το όραμα μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης που θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ και ο Φραγκίσκος απηύθυνε το Σάββατο έκκληση για μια « δίκαιη λύση» στη σύγκρουση. Ο πάπας ζήτησε επίσης τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, καλώντας τους κατασκευαστές όπλων να γίνουν «κατασκευαστές της ειρήνης».
Μετά από μόλις έξι ώρες στη Βηθλεέμ, ο πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στο Ισραήλ , αλλά για να αποφευχθεί μια πιθανή διπλωματική διαφωνία θα πετάξει και πάλι με το ελικόπτερό του προς το Τελ Αβίβ, αντί να διανύσει οδικώς τη μικρή απόσταση έως την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την Ιερουσαλήμ αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα του και είναι στην κατοχή του από τον πόλεμο του 1967, όπως η Παλαιά Πόλη, η περιοχή από είναι τα κύρια θρησκευτικά προσκυνήματα . Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση και οι ηγέτες των κρατών παραδοσιακά εισέρχονται στο Ισραήλ μέσω του Τελ Αβίβ.
Από το Τελ Αβίβ ο πάπας θα μεταβεί και πάλι με το ελικόπτερο στην Ιερουσαλήμ όπου και είναι ο βασικός σκοπός του ταξιδιού του στην περιοχή για τον εορτασμό της 50ης επετείου της ιστορικής συνάντησης των ηγετών της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.