Να «εργαστούν από κοινού για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη» κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους εβραίους ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος βρέθηκε στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, πριν μεταβεί στο Τείχος των Δακρύων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, τον ιερότερο τόπο του Ιουδαϊσμού.
Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που συνοδευόταν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο υπενθύμισε ότι οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες επικαλούνται το ίδιο πατριάρχη, τον Αβραάμ, μιλώντας ενώπιον του μεγάλου μουφτή της Ιερουσαλήμ στο τέμενος Αλ-Ακσα, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του οικουμενικού προσκυνήματός του στη Μέση Ανατολή.
Η Πλατεία των Τζαμιών, την οποία οι μουσουλμάνοι αποκαλούν “Ευγενές Ιερό” και οι εβραίοι «Όρος του Ναού» είναι ιερός τόπος για το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.
«Ας σεβαστούμε και ας αγαπάμε οι μεν τους δε σαν αδέλφια! Ας μάθουμε να καταλαβαίνουμε τον πόνο του συνανθρώπου μας: Κανείς να μην εκμεταλλεύεται το Όνομα του Κυρίου. Ας εργαστούμε μαζί για τη δικαιοσύνη και την ειρήνη»: ο ποντίφικας απηύθυνε αυτή την έκκληση για την άρνηση κάθε βίας και ανοχής στο όνομα του Θεού ενώπιον του μεγάλου μουσουλμανικού συμβουλίου, απαντώντας στο μήνυμα υποδοχής του Μεγάλου Μουφτή Μοχάμεντ Χουσέιν.
Ο ποντίφικας εισήλθε για λίγο στο υπέροχο τέμενος του Θόλου του Βράχου και διέσχισε τη μεγάλη πλατεία.
«Ποτέ δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι είμαστε αυτάρκεις, κύριοι της ζωής μας, δεν μπορούμε ποτέ να περιοριζόμαστε να παραμένουμε κλεισμένοι, βέβαιοι για τις πεποιθήσεις μας. Ενώπιον του μυστηρίου του Θεού, όλοι είμαστε φτωχοί, νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να βγούμε από τον εαυτό μας, να υπακούσουμε στην έκκληση που μας απευθύνει ο Κύριος, να είμαστε ανοικτοί στο μέλλον που ο Κύριος θέλει να οικοδομήσει για εμάς», σημείωσε.
Στο Τείχος των Δακρύων, ο ποντίφικας άφησε ένα μήνυμα στα διάκενα των λίθων του και παρέμεινε μόνος εκεί για αρκετά λεπτά περισυλλογής. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο το μήνυμα έγραφε: «Ήρθα εδώ για να προσευχηθώ στο Θεό για να βασιλεύσει η ειρήνη» και το άφησε σε μια ρωγμή ανάμεσα στις πέτρες, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Ιωάννης Παύλος Β’ το 2000 και Βενέδικτος ΙΣΤ’ το 2009, όπως κατά παράδοση κάνουν οι εβραίοι.
Ο Πάπας επισκέφθηκε επίσης το μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ και θα μεταβεί στο κοιμητήριο του Όρους Χερτζλ, όπου τιμάται η μνήμη του ιδρυτή του Σιωνισμού Τέοντορ Χερτζλ.