Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες -αλλά όχι οι λεσβίες- έχουν μικρότερη πιθανότητα να διαθέτουν πτυχίο στο πεδίο STEM, δηλαδή επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους (στρέιτ) συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανο-αμερικανική έρευνα, την πρώτη του είδους της.
Έως τώρα οι μελέτες σχετικά με το STEM είχαν εστιάσει στο ότι λιγότερες γυναίκες ολοκληρώνουν σπουδές σε αυτά τα επιστημονικά-τεχνολογικά πεδία. Αλλά η νέα μελέτη εστίασε στον σεξουαλικό προσανατολισμό των πτυχιούχων και έφερε για πρώτη φορά στο φως μία διαφορετική «ψαλίδα» από εκείνη μεταξύ ανδρών-γυναικών.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Έξετερ (Βρετανία) και του Βάντερμπιλτ (ΗΠΑ), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One με τίτλο «Τα παιδιά του Τούρινγκ: Αντιπροσώπευση των σεξουαλικών μειονοτήτων στο STEM», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 147.000 άτομα που είχαν σχέσεις με άλλα άτομα του ίδιου φύλου, καθώς επίσης σχεδόν 11.000.000 άτομα που είχαν σχέσεις με άτομα του άλλου φύλου.
Διαπιστώθηκε ότι -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- οι γκέι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 12% μικρότερη πιθανότητα να έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο STEM σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους άνδρες. Δεν διαπιστώθηκε ανάλογη διαφορά ανάμεσα στις λεσβίες και στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες.
Η διαφορά πτυχιούχων μεταξύ γκέι-στρέιτ στα πεδία STEM είναι μεγαλύτερη από ό,τι αυτή μεταξύ λευκών-εγχρώμων, αλλά μικρότερη από εκείνη μεταξύ ανδρών-γυναικών. Μία λεσβία είναι 2% πιθανότερο να εργάζεται σε κάποιο πεδίο STEM, σε σχέση με μία «στρέιτ» γυναίκα.
Η μελέτη εκτιμά ότι -παρά τις προόδους που έχουν γίνει- το εργασιακό περιβάλλον για τους επιστήμονες ΛΟΑΤΚΙ απέχει πολύ από το να είναι το επιθυμητό. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σαφές κατά πόσο υπεισέρχεται ο παράγων των προσωπικών προτιμήσεων στη μικρότερη επιλογή των πεδίων STEM από τους γκέι.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι χρησιμοποίησαν τον όρο «σεξουαλική μειονότητα» για να αναφερθούν σε όποιο άτομο περιγράφει τον εαυτό τους ως γκέι, λεσβία, αμφιφυλόφιλο, «κουίρ» (queer) ή «κάτι άλλο».