Μια 71χρονη καρκινοπαθής είδε τους γιατρούς να της βγάζουν τμήμα από το πόδι της, ώστε να μεταφερθεί σε αντικαρκινικό νοσοκομείο για ακτινοβολίες και να επανατοποθετεί στο αρχικό του σημείο.

Αυτό λέει η Βρετανή Jan Ritson, που ένιωθε αφόρητους πόνους κατά το lockdown, δεν μπορούσε ωστόσο να αναζητήσει τότε ιατρική φροντίδα.

Η γυναίκα έχει υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, τώρα όμως ήταν άλλος κακοήθης όγκος στην κνήμη του ποδιού. Οι γιατροί του Golden Jubilee Hospital, σε κομητεία της Σκοτίας, της είπαν πως έπρεπε να κόψουν το πόδι, εκείνη δεν ήθελε ωστόσο να ακούσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κι έτσι υποβλήθηκε σε 12ωρη επέμβαση, ώστε να αφαιρεθεί το τμήμα του οστού με τον καρκίνο και να σταλεί μέσα σε αποστειρωμένο κουτί σε αντικαρκινικό νοσοκομείο 20 λεπτά μακριά, το Beatson Cancer Centre, ώστε να υποβληθεί σε ακτινοβολία.

Η θεραπεία με ακτίνες κράτησε 2 ώρες. Το κόκαλο κρίθηκε «καθαρό», συσκευάστηκε εκ νέου και στάλθηκε πίσω στο πρώτο νοσοκομείο, όπου και επανασυγκολήθηκε.

Η ακτινοβολία δεν σκότωσε όμως μόνο τον καρκίνο, αλλά και το οστό. Οι γιατροί πήραν τμήμα από την περόνη για να αναστήσουν ξανά την κνήμη.

«Είναι κάτι που μοιάζει με επιστημονική φαντασία», δήλωσε η ίδια, «είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που κατάφεραν».

Ο επικεφαλής γιατρός Ashish Mahendra δήλωσε: «Η ασθενής αναρρώνει καλά μέχρι στιγμής και είναι χαρούμενη που έφυγε ο όγκος. Η αποθεραπεία πάει καλά, αλλά έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της»…