Σύμφωνα με την παναραβική εφημερίδα Asharq Alawsat, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διεξάγουν μυστικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες συζητούν για τα σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους, με την προϋπόθεση να μπορεί το Ισραήλ να μισθώσει γη από τους Παλαιστίνιους για περίοδο έως 99 ετών, γράφει σήμερα η παναραβική εφημερίδα.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, οι οποίες δήλωσαν ότι υπάρχει μια τάση να αναγνωριστεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967 με τον όρο οι Παλαιστίνιοι να συμφωνήσουν να μισθώσουν στο Ισραήλ, για 40 έως 99 χρόνια, γη στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παλαιστινιακές πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συζητούν για σύνορα και εγκαταστάσεις χωρίς να έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τις λεπτομέρειες.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.

Πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι αμερικανο-ισραηλινές συνομιλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των στενών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επανελήφθησαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Ωστόσο γρήγορα διακόπηκαν, όταν το Ισραήλ αρνήθηκε να παρατείνει το 10μηνο μορατόριο που είχε επιβάλει στην ανέγερση νέων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, το οποίο έληξε στις 26 Σεπτεμβρίου.