Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσει το ρόλο της στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η υπομονή του σχετικά με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Υπήρχε ένα όριο στις προσπάθειες των ΗΠΑ εάν οι δύο πλευρές φαίνονταν απρόθυμες να προχωρήσουν με τις συνομιλίες, δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μαρόκο.
«Αυτό δεν είναι μια ανοικτή προσπάθεια, ποτέ δεν ήταν. Είναι καιρός να κάνουν εκτίμηση της πραγματικότητα και σκοπεύουμε να αξιολογήσουμε με ακρίβεια ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι μόλις επιστρέψει στην Ουάσινγκτον θα έχει διαβουλεύσεις επί του θέματος με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Ισραηλινοί και Παλαιστίνοι διαπραγματευτές είναι πιθανόν να πραγματοποιήσουν συνάντηση την Κυριακή με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Μάρτιν Ίντικ, με σκοπό να συζητήσουν μια πιθανή πορεία που θα οδηγήσει στην εξέλιξη της κατάστασης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις πηγής προσκείμενης στο θέμα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, παραδέχτηκε πως ο Ομπάμα συμμερίζεται την απογοήτευση του Κέρι σχετικά με τις «αλυσιτελείς» πράξεις των δύο πλευρών.
Η απόφαση αυτή του Κέρι θα μπορούσε να αποτελεί μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ώστε αυτοί να χαλαρώσουν τις πάγιες θέσεις τους, ωστόσο σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί πιθανόν θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για αυτή του την πρωτοβουλία επίλυσης της διαμάχης μεταξύ των δύο κρατών, σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Αποστασιοποιώντας τη θέση του την προκείμενη φάση, ο Κέρι υπενθυμίζει στις δύο πλευρές ότι δεν είναι δυνατό να επικεντρώνεται μόνο στο Μεσανατολικό αυτό ζήτημα τη στιγμή που άλλα θέματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία, χρήζουν της προσοχής του.
Η εγκατάλειψη της ειρηνευτικής προσπάθειας, ωστόσο, κρύβει πολλούς κινδύνους, αναφέρει το Ρόιτερς. Θα μπορούσε ακόμα και να πλήξει την αξιοπιστία του Ομπάμα στη Μέση Ανατολή, η οποία αντιμετωπίζεται ήδη επικριτικά εις απάντηση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την ανατροπή της κυβέρνησης της Αιγύπτου από τον στρατό της χώρας.