Ο Γιάσερ Άμπεντ Ράμπο, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), δήλωσε σήμερα πως οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι να συνεχίσει την ειρηνευτική του πρωτοβουλία.
«Ελπίζουμε ο κ. Κέρι να επαναλάβει τις προσπάθειές του εντός των προσεχών ημερών. Δεν θέλουμε οι προσπάθειες αυτές να τερματιστούν», δήλωσε ο Ράμπο την επομένη της ανακοίνωσης του παλαιστινιακού αιτήματος ένταξης σε 15 διεθνείς υπηρεσίες και συνθήκες.
Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η απόφαση λήφθηκε «σε απάντηση της κατάφωρης παραβίασης από το Ισραήλ της συμφωνίας», για την απελευθέρωση της τελευταίας ομάδας παλαιστινίων κρατουμένων που ήταν προγραμματισμένη στις 29 Μαρτίου στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν απελευθέρωσε τους φυλακισμένους, και αυτό χωρίς κανένα λόγο και χωρίς την παραμικρή δικαιολογία», εξήγησε.
Μια συμφωνία που επετεύχθη υπό την αιγίδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι επέτρεψε την επανάληψη, τον Ιούλιο, των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για εννέα μήνες, μια προθεσμία που εκπνέει στις 29 Απριλίου.
Βάσει της συμφωνίας, η παλαιστινιακή διοίκηση είχε αναστείλει έως το τέλος των διαπραγματεύσεων κάθε διάβημα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς και συνθήκες στις οποίες της δίδεται πρόσβαση, καθώς έλαβε το καθεστώς του κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2012.
Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να απελευθερώσει σε τέσσερις φάσεις 104 Παλαιστίνιους που είχαν φυλακιστεί πριν από τις συμφωνίες του Όσλο του 1993, εκ των οποίων οι τρεις πρώτες ομάδες απελευθερώθηκαν, όχι όμως η τελευταία.
«Η παλαιστινιακή διοίκηση τηρεί τις δεσμεύσεις της και επιθυμεί τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας. Ωστόσο θέλουμε μια πραγματική πολιτική διαδικασία, χωρίς χτυπήματα κάτω από τη μέση», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας τους.
Η πλειοψηφία των 15 αιτημάτων ένταξης αφορούν γενικές συμφωνίες, όπως η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η Σύμβαση για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικής διάκρισης ή η Διεθνής Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιοποίησε η ΟΑΠ.