Για πρώτη φορά, ο αριθμός των προσώπων που έχουν καταγραφεί από τις δυνάμεις της τάξης ως μέλη των Γιακούζα, της ιαπωνικής μαφίας, πέρασε κάτω από το όριο των 60.000, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική αστυνομία.
Ενώ το 2012 ήταν ακόμη 63.200, στα τέλη του 2013 οι γιακούζα δεν ήταν περισσότεροι από 58.600, σύμφωνα με μια έκθεση.
Όπως η ιταλική μαφία ή οι κινεζικές τριάδες, οι γιακούζα δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα επικερδών δραστηριοτήτων, από τον τζόγο ως τα ναρκωτικά και ως την πορνεία, περνώντας από την τοκογλυφία και τους εκβιασμούς. Έχουν επίσης συμφέροντα στο χρηματοοικονομικό τομέα και την αγορά ακινήτων.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πρόσφατα αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις προκάλεσαν πολλές συζητήσεις, ακόμη και στο εξωτερικό, εξαιτίας των δανείων που φαίνεται ότι έχουν πάρει από πιστωτικές εταιρείες που συνδέονται με μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.
Επισήμως οι οργανώσεις των γιακούζα δεν είναι καθ’ εαυτές παράνομες και οι δραστηριότητές τους γίνονταν για πολύ καιρό ανεκτές από τις αρχές, όμως το νομοθετικό οπλοστάσιο κατά της μαφίας ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και τα συνδικάτα του εγκλήματος έγιναν στόχοι της αστυνομίας.
Αυτή η τελευταία εκτιμά ότι η συμμορία Γιαμαγκούτσι, μία από τις πιο σημαντικές που γνωρίζουν οι αρχές, έχασε περίπου 2.000 μέλη μέσα σ’ ένα χρόνο, με αποτέλεσμα το δυναμικό της να μειωθεί στα 25.700 πρόσωπα, ενώ από την αντίπαλη συμμορία Σουμιγιόσι έφυγαν 1.100, με αποτέλεσμα να μείνει με 9.500 ανθρώπους.
Η μείωση του αριθμού των γνωστών γιακούζα μπορεί εντούτοις να μην είναι παρά ένα στατιστικό φαινόμενο, υπογραμμίζουν παρατηρητές, διότι είναι δυνατό να υπάρχουν οργανώσεις που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί από τις δυνάμεις της τάξης.