Αντιμέτωπος με πρωτοφανή οικονομική κρίση βρίσκεται ο Λίβανος, με αποτέλεσμα περισσότερα από μισό εκατομμύρια παιδιά στη Βηρυτό να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, όπως κατήγγειλε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.
Ο Λίβανος διέρχεται εδώ και μήνες τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία του, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, με την ανεργία να σημειώνει αλματώδη αύξηση, το εθνικό νόμισμα να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ.
Στην περιοχή της Μεγάλης Βηρυτού, στην οποία περιλαμβάνεται η λιβανέζικη πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, 910.000 άνθρωποι –εκ των οποίων 564.000 παιδιά- δυσκολεύονται πλέον να αντιμετωπίσουν τις βασικές τους ανάγκες, μεταξύ αυτών και της τροφής, τονίζει η ΜΚΟ.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 169%, ενώ η ανεργία κατά 35% στην επίσημη οικονομία και έως 45% στην ανεπίσημη, με την αγοραστική ικανότητα των οικογενειών να μειώνεται κατά 85%, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Η κρίση αυτή πλήττει τους πάντες: τις λιβανέζικες οικογένειες, τους Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες. Στο τέλος του έτους θα αρχίσουμε να βλέπουμε παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα» υπογράμμισε ο Τζαντ Σακρ εκτελών χρέη διευθυντή της Save the Children Λιβάνου.
Στον Λίβανο ζουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων λιγότερο από το ένα εκατομμύριο είναι καταγεγραμμένοι από τον ΟΗΕ, και περίπου 174.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
«Εξαιτίας του κορονοϊού ο πατέρας μου δεν εργάζεται και εμείς δεν τρώμε. Θέλω να εργαστώ για να βοηθήσω τους γονείς μου και να θρέψω τις αδελφές μου», δήλωσε η 9χρονη Σάρα, πρόσφυγας από τη Συρία, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΜΚΟ.
Από την κρίση δεν έχει γλιτώσει καμία κοινωνική τάξη.
«Τα παιδιά ακόμη και των μέσων λιβανέζικων οικογενειών τρώνε ολοένα και λιγότερο ή ακόμη και καθόλου επί ολόκληρες ημέρες. Σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά εργάζονται για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους» πρόσθεσε ο Σακρ.
Τα δύο τρίτα των νοικοκυριών στον Λίβανο είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν από την αρχή της κρίσης, ενώ το 20% των λιβανέζικων οικογενειών και το 33% των παλαιστινιακών οικογενειών αναγκάζονται να παραλείπουν γεύματα ή να μην τρώνε αρκετά ώστε να χορταίνουν επί ολόκληρες ημέρες, υπογράμμισε η Save the Children, επικαλούμενη το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).
Η Save the Children κάλεσε την κυβέρνηση του Λιβάνου να διανείμει εκτάκτως κοινωνικά επιδόματα για τις πιο ευάλωτες οικογένειες και να θέσει σε εφαρμογή, πιο μακροπρόθεσμα, ένα σύστημα κοινωνικής προστασίας και συνταξιοδότησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους εργάζονται στην ανεπίσημη οικονομία.