Να επιδείξει περισσότερη «διαφάνεια» κάλεσε σήμερα την Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά τις εντάσεις που προκάλεσε η μονομερής επιβολή από το Πεκίνο της «ζώνης εναερίου ελέγχου» στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.
«Έχουμε καταστήσει σαφές πώς αισθανόμαστε σε σχέση με τις μονομερείς ανακοινώσεις», δήλωσε ο Κέρι στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αναγκασμένος να υιοθετήσει ρόλο «πυροσβέστη» στην περιοδεία του αυτή στην Ασία, όπου οι εντάσεις συσσωρεύονται. «Ελπίζουμε ότι τα μελλοντικά μέτρα των κινεζικών αρχών θα ληφθούν με τρόπο ανοικτό και διάφανο».
Οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στην Ασία ανησυχούν όλο και περισσότερο το Τόκιο και την Μανίλα, ενώ η Ουάσινγκτον προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις από το Πεκίνο για την αποφυγή της εκτροπής μιας κατάστασης όλο και πιο ασταθούς.
«Καλέσαμε τους φίλους μας στην Κίνα να τηρούν τα πλέον υψηλά πρότυπα για τις ανακοινώσεις, την επικοινωνία και την ανταλλαγή πληροφοριών, προκειμένου να περιορίζονται οι κίνδυνοι προστριβών».
Ο Κινέζος ομόλογός του, Ουάνγκ Γι, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ να υπάρξει χάος ή να ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο.
«Η Κίνα είναι σαφής σε αυτό. Δεν το δηλώνουμε μόνο, το πράττουμε», δήλωσε ο Ουάνγκ σε σχόλιά του που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε γίνει νωρίτερα δεκτός από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Ανάκτορο του Λαού.
Οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Σι ήταν “πολύ εποικοδομητικές, πολύ θετικές και χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να εξετάζουμε λεπτομερώς ορισμένες από προκλήσεις που τίθενται από τη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε ο Κέρι στους δημοσιογράφους.
Αυτή είναι η τέταρτη περιοδεία μέσα σε ένα χρόνο του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ασία, που αποτελεί «άξονα» της αμερικανικής διπλωματίας για την κυβέρνηση Ομπάμα, και πραγματοποιείται σε μια περίοδο αναζωπύρωσης των εντάσεων.
Η Βόρεια Κορέα περιλαμβάνεται επίσης στα θέματα των συνομιλιών του Κέρι στην Κίνα, με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να ευελπιστούν σε μια καλύτερη συνεργασία με το Πεκίνο, μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ, για να πείσουν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-Ουν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος έφθασε στο Πεκίνο από τη Σεούλ, θα συνεχίσει την περιοδεία-αστραπή στη Τζακάρτα και στο Αμπού Ντάμπι.
Ορισμένοι ανέφεραν ότι το Τόκιο δεν θα αποτελέσει σταθμό της περιοδείας του Κέρι σε ένδειξη της δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Άμπε στο βωμό Γιασουκούνι.
Ωστόσο έκτοτε ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί τον Απρίλιο στην Ιαπωνία, σύμμαχο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας νέας περιοδείας στην Ασία.
Χθες στη Σεούλ ο Κέρι υπενθύμισε ότι τα νησιά Σενκάκου, που τελούν υπό τη διοίκηση του Τόκιο αλλά τα διεκδικεί το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογιού, εμπίπτουν στη συνθήκη ασφαλείας που προβλέπει την επέμβαση των ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.