Πενήντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών που έκανε το συριακό καθεστώς με ελικόπτερο σε περιοχές τις οποίες είχαν καταλάβει αντάρτες, καθώς η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία στην πολιορκημένη πόλη Χομς, παρατάθηκε για 3 ημέρες.
Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι 38 πολίτες –συμπεριλαμβανομένης μιας 7μελούς οικογένειας- καθώς και 13 αντάρτες σκοτώθηκαν κατά τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στο βόρειο Χαλέπι.
Περίπου 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Χαλέπι από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, στις 22 Ιανουαρίου στη Γενεύη δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ-Ραχμάν. Από τον περασμένο μήνα, οπότε και άρχισαν οι συνομιλίες, έχουν σκοτωθεί 4.989 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανέφερε ότι η περίοδος αυτή σημάδεψε την πιο βίαιη φάση των συγκρούσεων των τελευταίων τριών ετών.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης την Πέμπτη στην Ελβετία, ο συντονιστής και διεθνής διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Λάχνταρ Μπραχίμι, συναντήθηκε με διπλωμάτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους, ο Μπραχίμι προειδοποίησε ότι η διαδικασία δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να επιλύσουμε τα ζητήματα της βίας και της τρομοκρατίας αλλά ούτε και τη δημιουργία ενός μεταβατικού κυβερνητικού σώματος αυτή την εβδομάδα, ή την επόμενη ή τη μεθεπόμενη».
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει τις συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, εξαιτίας του οποίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 130.000 άνθρωποι.
Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών ξεκίνησε τη Δευτέρα χωρίς όμως να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. Κι ενώ η αντιπολίτευση ήταν έτοιμη να συζητήσει σχετικά με το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης, το καθεστώς επέμεινε ότι η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» από ομάδες ανταρτών θα πρέπει να είναι στην κορυφή των συνομιλιών.
Στην κεντρική Χομς, την μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μια εκεχειρία παρατάθηκε για τρεις ακόμα ημέρες, προκειμένου να επιτραπεί στους αμάχους να εγκαταλείψουν μία περιοχή πολιορκημένη από αντάρτες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Παρατηρητήριο.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νερσίσκι, δήλωσε ότι περίπου 1.370 άνθρωποι εκκενώθηκαν από την Παλιά Πόλης της Χομς, από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο 2.000 ακόμα παραμένουν στην περιοχή.
«Τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και τα βασικά είδη υγιεινής παραδόθηκαν για συνολικά 2.500 ανθρώπους, τα οποία θα είναι αρκετά για τουλάχιστον ένα μήνα».
Ο Μπραχίμι χαιρέτησε την παρατεταμένη εκεχειρία και εξέφρασε την ελπίδα του να μπορούσε να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία.