Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι 430 άνδρες ηλικίας 15 με 55 ετών έχουν συλληφθεί για να ανακριθούν από τις συριακές αρχές μετά την απομάκρυνσή τους από την παλιά πόλη της Χομς και στη συνέχεια 181 εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι.
Μεταξύ των τελευταίων 111 αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Τετάρτη και 70 σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι παραμένουν στην παλιά πόλη της Χομς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο Νεσίρκι διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει επίσημη ανακοίνωση» για την πιθανότητα παράτασης της εκεχειρίας στη Χομς που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου και μέχρι στιγμής έχει επιτρέψει την απομάκρυνση τουλάχιστον 1.370 πολιτών από τις συνοικίες της πόλης που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων και πολιορκούνται από τον συριακό στρατό εδώ και περισσότερους από 18 μήνες.

Οι ομάδες του ΟΗΕ παραμένουν στη θέση τους και εξακολουθούν να παρακολουθούν τους άνδρες που έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την τύχη τους», υπογράμμισε ο Νεσίρκι, χωρίς όμως να ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους, όπως έχουν κάνει η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Από την έναρξη της εκεχειρίας στη Χομς ο ΟΗΕ έχει διανείμει βοήθειας σε 2.500 κατοίκους της Χομς.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Χομς Ταλάλ αλ Μπαράζι, η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου με στόχο να ολοκληρωθούν αυτές οι επιχειρήσεις θα παραταθεί ως το βράδυ του Σαββάτου.

Εξάλλου τρόφιμα και φάρμακα διανεμήθηκαν σε 4.000 ανθρώπους στη Μπλουντάν, στην περιφέρεια της Δαμασκού, πρόσθεσε ο Νεσίρκι. Η πρόσβαση στην Μπλουντάν είναι δύσκολη εξαιτίας των μαχών που μαίνονται και γι’ αυτό η οχηματοπομπή του ΟΗΕ χρειάστηκε τέσσερις ώρες για να διανύσει τα 15 τελευταία χιλιόμετρα προς την πόλη, επεσήμανε ο ίδιος.

Αντίθετα δεν μπόρεσε να γίνει διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό καταυλισμό Γιαρμούκ στη Δαμασκό. Η UNRWA ανακοίνωσε ότι «έλαβε διαβεβαιώσεις από τις συριακές αρχές ότι η διανομή θα μπορέσει να επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες».