Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να ερευνήσει τις παρατυπίες που καταγγέλθηκε ότι έγιναν κατά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036.
«Γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς περί παρατυπιών. Αναμένουμε επομένως ότι αυτές οι αναφορές θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, επειδή πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τη λύπη τους γιατί δεν υπήρξε κάποια προεκλογική εκστρατεία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα «να στερηθούν οι ψηφοφόροι την πρόσβαση στην ισόρροπη πληροφόρηση».
Επίσης, ο εκπρόσωπος κατήγγειλε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και στο ουκρανικό έδαφος, δηλαδή στη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση. «Δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα σε αυτά τα εδάφη», προειδοποίησε.
Την ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε το δημοψήφισμα εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί για τις πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να παραποιήσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ψηφοφοριών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών περί εξαναγκασμού των ψηφοφόρων, των πιέσεων σε όσους διαφωνούσαν με τις τροποποιήσεις και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους ανεξάρτητους παρατηρητές».
«Σε όλον τον κόσμο, εκ πεποιθήσεως, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν με τις συνταγματικές αναθεωρήσεις που ευνοούν τους προέδρους ή παρατείνουν τη θητεία τους, κυρίως όταν δεν υφίστανται οι αναγκαίες συνθήκες για μια δημοκρατική, ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συνεχάρη θερμά τον Πούτιν για το δημοψήφισμα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Μόντι συνεχάρη επίσης τον Ρώσο πρόεδρο για την επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 75 ετών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική κυβέρνηση.
Το Κρεμλίνο θεωρεί «θρίαμβο» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Το Κρεμλίνο θεωρεί «αναμφίβολα θρίαμβο» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση που δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.
«Στην ουσία, de facto διεξήχθη ένα θριαμβευτικό δημοψήφισμα για την εμπιστοσύνη προς τον πρόεδρο Πούτιν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισε το 77,92% των Ρώσων, ενώ το «όχι» συγκέντρωσε το 21,7%. σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων και επίσημους αριθμούς της Εκλογικής Επιτροπής. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%.
Κατά την άποψη του Πεσκόφ «ήταν εύκολο να προβλεφθεί το υψηλό ενδιαφέρον για το θέμα των συνταγματικών τροπολογιών, το οποίο οφείλεται στην μεγάλη κοινωνική συμμετοχή που παρατηρήθηκε κατά την διαδικασία της διατύπωσης των τροπολογιών». Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχθηκε ότι «η τόσο υψηλή συμμετοχή και το υψηλότατο επίπεδο υποστήριξης, τα οποία σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί, ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν».
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου αναφερόμενος στην υλοποίηση των αλλαγών που προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση, υπέρ των οποίων ψήφισαν οι Ρώσοι, παρατήρησε ότι «αυτό είναι ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας, το άμεσο μέλλον της χώρας».
Ο Πεσκόφ είπε ότι είναι αδύνατο να πει, πότε ακριβώς οι Ρώσοι θα νοιώσουν αυτές τις αλλαγές στην ζωή τους. «Το ότι σήμερα οι Ρώσοι υποστήριξαν σε τόσο μεγάλο βαθμό όλες τις πρωτοβουλίες για την συνταγματική αναθεώρηση, είναι κάτι που θα αποτελέσει το θεμέλιο για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο ερώτημα, ποιες μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν άμεσα. «Αναμφίβολα, αυτό θα αιτήσει και νομοθετικές πρωτοβουλίες, γι αυτό τον λόγο μπροστά μας υπάρχει ένα μεγάλο έργο» διευκρίνιζε ο Πεσκόφ.
Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση επινοήθηκε για να δώσει την δυνατότητα στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία , ενώ την χαρακτηρίζουν ως συνταγματικό πραξικόπημα. Το Κρεμλίνο αντίθετα ισχυρίζεται ότι η συνταγματική αναθεώρηση ήταν αναγκαία για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου, να βελτιωθεί η κοινωνική πολιτική και η κρατική διοίκηση καθώς και για να ενισχυθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.
Πούτιν: Κατανόηση σε όσους είπαν «όχι»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ευχαρίστησε τους Ρώσους πολίτες που ενέκριναν με την ψήφο τους την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία του εξασφαλίζει την παραμονή στην εξουσία έως το 2036, δηλώνοντας παράλληλα, ότι κατανοεί και όσους είπαν «όχι».
«Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ» για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη» είπε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, την οποία ενέκρινε το 97,92% των ψηφισάντων ενώ είπε όχι το 21,27%.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι με την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης «βελτιώνεται το πολιτικό σύστημα, ενισχύονται οι κοινωνικές εγγυήσεις, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιτότητα, οι δικές μας πνευματικές, ιστορικές και ηθικές αξίες».
Ωστόσο θεωρεί ότι η χώρα προς το παρόν, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, βρίσκεται στο στάδιο της διαμόρφωσης του γίγνεσθαι και χρειάζεται σταθερότητα, και στο πολιτικό σύστημα και στην οικονομία. «Σε πολλά ακόμα είμαστε πολλοί ευάλωτοι, πολλά όπως λέει ο λαός έγιναν βιαστικά, χρειαζόμαστε την εσωτερική σταθερότητα και χρόνο για την ενίσχυση της χώρας και όλων των θεσμών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Παράλληλα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι κατανοεί και εκείνους που είπαν όχι στην συνταγματική αναθεώρηση. «Κατανοώ και τους πολίτες μας που ψήφισαν κατά» είπε ο Ρώσος πρόεδρος και προσέθεσε: «Ακόμα έχουμε πολλά άλυτα προβλήματα, είναι αλήθεια, και ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος συχνά με την αδικία, την πλεονεξία, την αδιαφορία, πολλοί τα βγάζουν δύσκολα πέρα, ενώ εμείς, η ηγεσία της χώρας συχνά μάλιστα νομίζουμε ότι έχουμε κάνει κάθε τι που είναι δυνατόν».
«Όμως δεν είναι έτσι, η ζωή δείχνει άλλα, η ζωή δείχνει ότι συχνά δεν ολοκληρώνουμε κάτι, αλλά πρέπει να ενεργούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, πιό οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο Πούτιν.