Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καλωσορίζει το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε χθες από τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.
Σε ανακοίνωση Τύπου, το ΣΑ τονίζει ότι «είναι ενθαρρυμένο από τη δέσμευση των ηγετών να αρχίσουν δομημένες, προσανατολισμένες διαπραγματεύσεις για να φέρουν αποτελέσματα» και «για να συζητήσουν αλληλένδετα όλα τα ανεπίλυτα θέματα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το ΣΑ καλεί όλα τα μέρη να συνεχίσουν σε πνεύμα καλής πίστης για να φτάσουν σε λύση το συντομότερο δυνατό» και «εκφράζει την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να φτάσουν σε συνολική λύση, βασισμένη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως παρατίθεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ».
Επίσης, «επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του στη διαδικασία», υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα φέρει η επανένωση του νησιού και προσβλέποντας «σε ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατό».
Τέλος, «το ΣΑ εκφράζει τη βαθειά εκτίμησή του για την επιμονή και δέσμευση του ειδικού συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ, από το Σεπτέμβριο του 2008 και του εύχεται κάθε καλό στα σχέδιά του», ενώ παράλληλα «προσβλέπει στη συνέχιση του ρόλου της αποστολής καλών υπηρεσιών στην Κύπρο».
Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω της εκπροσώπου του Τζένιφερ Ψάκι, επανέλαβε χθες τη στήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις -μετά τις χθεσινές εξελίξεις στη Λευκωσία με τη συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν και την επανέναρξη των συνομιλιών και ενώ είχε δοθεί η σχετική γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου με τις αναφορές του προέδρου Ομπάμα- η κ. Ψάκι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με «οποιοδήποτε κατάλληλο τρόπο», που, «θα θεωρηθεί χρήσιμος» από τα μέρη.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον διορισμό ειδικού συντονιστή, ενώ σε ερωτήσεις για το θέμα της Αμμοχώστου ανέφερε: «έχουμε εμπλακεί και είμαστε υποστηρικτικοί στις προσπάθειες, όμως θα σας παραπέμψω στα Ηνωμένα Έθνη για λεπτομέρειες».
Τέλος, σε ερωτήσεις για την πιθανότητα να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο Κυπριακό ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, η κ.Ψάκι δήλωσε: «θα δούμε πόσο χρόνο διαθέτει και αν υπάρχει ο κατάλληλος υποστηρικτικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει».