Μια νέα ομάδα πολιτών αναμένεται να απομακρυνθεί σήμερα από τις πολιορκημένες από τον συριακό στρατό συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στη Χομς της κεντρικής Συρίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

«Σήμερα θα συνεχίσουμε την απομάκρυνση πολιτών» από πολιορκημένες συνοικίες της Χομς, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μέσω του ΟΗΕ και που επέτρεψε ήδη την έξοδο πολλών εκατοντάδων πολιτών τις τελευταίες τρεις ημέρες. «Οι πολίτες θα βγουν από την πόλη από περάσματα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί ή από νέα περάσματα».

Μια «συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ΟΗΕ και του κυβερνήτη της Χομς Ταλάλ Μπαράζι είναι σε εξέλιξη. Κατ’ αρχήν, η εκεχειρία παρατάθηκε και θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τους πολίτες μόλις σταθεί δυνατόν”, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της Ερυθράς Ημισελήνου, προσθέτοντας ότι «τρόφιμα αναμένεται να προωθηθούν. Κανονικά οι βοήθειες αυτές μεταφέρονται με λεωφορεία που εισέρχονται στην πόλη για να πάρουν τους πολίτες».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ την Παρασκευή απομακρύνθηκε μια πρώτη ομάδα 83 πολιτών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των ανταρτών και της κυβέρνησης με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, ενώ την Κυριακή 611 πολίτες, μεταξύ τους 210 γυναίκες και 180 παιδιά, βγήκαν από συνοικίες της Παλιάς Πόλης της Χομς που πολιορκούνται από τον Ιούνιο του 2012 από τον στρατό, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών έγινε πιο δύσκολη μετά την πτώση οβίδας κατά την οποία σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Το καθεστώς και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τις βιαιότητες αυτές.

Χθες, η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι 60 πακέτα με τρόφιμα και 1.500 κιλά αλεύρι διανεμήθηκαν εντός της πόλης.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο ΟΗΕ και η Ερυθρά Ημισέληνος θα συνεχίσουν να προωθούν την έκτακτη βοήθεια σε όσους δεν την έχουν λάβει ακόμη.

Αντάρτες εξεδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε από τη Ντέιρ Εζόρ

Παράλληλα σήμερα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL) αποχώρησε από το σύνολο της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, ύστερα από σφοδρές μάχες με ταξιαρχίες ανταρτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το EIIL αποχώρησε από όλη τη Ντέιρ Εζόρ ύστερα από μάχες με το Μέτωπο Αλ Νόσρα (που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα) και δέκα ταξιαρχίες ανταρτών, που επιτέθηκαν σε θέσεις της οργάνωσης και συνέλαβαν δεκάδες μέλη της, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Οι μάχες μαίνονται εδώ και μήνες ανάμεσα στο EIIL από τη μια πλευρά και ανταρτών ισλαμιστών και του Μετώπου Αλ Νόσρα από την άλλη, από τότε που οι τελευταίοι, οργισμένοι από τις ωμότητες που αποδίδονται στο EIIL και από τις ηγεμονικές του τάσεις, έστρεψαν τα όπλα τους στις αρχές Ιανουαρίου εναντίον της οργάνωσης αυτής που ήταν σύμμαχός τους στη μάχη κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τον Φεβρουάριο ο αρχηγός της Αλ Κάιντα αποποιήθηκε το EIIL καλώντας το να αποχωρήσει από τη Συρία και ορίζοντας επίσημο σκέλος του στη Συρία το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Το EIIL συγκροτείται από ξένους τζιχαντιστές και δρα κυρίως στην ανατολική μεθόριο με το Ιράκ και στη βόρεια μεθόριο με την Τουρκία.

Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ είναι πλούσια σε πετρελαιοπηγές που ελέγχονται εν μέρει από το EIIL.

Στην επαρχία αυτή, 22 άνθρωποι εκ των οποίων έξι κάτω των 18 ετών σκοτώθηκαν σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο “μαχητή του EIIL αραβικής εθνικότητας” στην περιοχή Αμπρίχα.