Οι μαύρες γυναίκες αραβικής καταγωγής εμπνέονται από το παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα και τις διαδηλώσεις για να καταπολεμήσουν τις επί μακρόν φυλετικές διακρίσεις που υφίστανται και τα πρότυπα ομορφιάς στη Μέση Ανατολή που προβάλλουν την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και τα ίσια μαλλιά.
Οι μαύροι Άραβες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι οποίοι είναι απόγονοι υποσαχάριων Αφρικανών, υφίστανται κοινωνική περιθωριοποίηση και άνισες επαγγελματικές προοπτικές και συχνά πέφτουν θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και παρουσιάζονται αρνητικά από τα μέσα ενημέρωσης.
Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι μαύρες, κάποιες εκ των οποίων είναι μετανάστριες από την Αφρική, υφίστανται διττές διακρίσεις.
«Το πρότυπο ομορφιάς στην κοινωνία μας είναι να είσαι λευκός», λέει η Κάουλα Κσίκσι, φεμινίστρια και ακτιβίστρια κατά του ρατσισμού, η οποία συνίδρυσε την οργάνωση Voices of Black Tunisian Women (Φωνές Μαύρων Τυνήσιων Γυναικών).
«Οι μαύρες γυναίκες υφίστανται πιέσεις να ισιώνουν τα μαλλιά τους, να απαλλάσσονται από τις μπούκλες τους και να κάνουν λεύκανση στο πρόσωπό τους ώστε να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία και να ταιριάζουν με τα πρότυπά της», δήλωσε η Κσίκσι στο Ίδρυμα Thomson Reuters.
Έχοντας ενθαρρυνθεί από το παγκόσμιο κίνημα Black Lives Matter η ίδια λέει ότι οι μαύρες γυναίκες αραβικής καταγωγής θέλουν να υπογραμμίσουν την φυλετική προκατάληψη στην καθημερινότητά τους και την κακομεταχείριση που υφίστανται σε μια περιοχή όπου υπάρχει ευρεία άρνηση για το ζήτημα.
Η Σομαλο-υεμενίτισσα ακτιβίστρια Άμνα Άλι ίδρυσε αυτόν τον μήνα την κολλεκτίβα Black Arabs Collective, μία πλατφόρμα στο Instagram που έχει στόχο την αφύπνιση για τις φυλές και τον ρατσισμό στην περιοχή.
Θυμάται, όπως αφηγείται, να παρακολουθεί στην τηλεόραση διαφημίσεις για λευκαντικές κρέμες με γυναίκες που έδειχναν πιο χαρούμενες καθώς η επιδερμίδα τους γινόταν λευκότερη.
«Είναι τόσο καταστροφικό για τα μαύρα κορίτσια ή τις μιγάδες που τις βλέπουν (τις διαφημίσεις) το να θεωρούν ότι το χρώμα του δέρματός τους είναι κακό και ότι αν είναι πιο ανοιχτόχρωμο είναι καλύτερο», αναφέρει τηλεφωνικώς από το Ντουμπάι όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Λευκαντικές κρέμες
Ωστόσο, η αύξηση της κριτικής παγκοσμίως σχετικά με τις λευκαντικές κρέμες έχει αναγκάσει τις εταιρείες να αντιδράσουν.
Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει την πώληση τέτοιων προϊόντων στην Ασία και στη Μέση Ανατολή.
Στην Τυνησία, η μεγαλύτερη μάρκα γυναικείων προϊόντων ατομικής υγιεινής Nana προκάλεσε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από μια ανάρτηση στις 9 Ιουνίου, με στόχο να τονιστεί η διαφορετικότητα, που έδειχνε ένα λευκό μοντέλο με μπλε μάτια βαμμένο σε διαφορετικές αποχρώσεις επιδερμίδας.
Η Nana Arabia, η οποία έσπευσε να αντικαταστήσει την αμφιλεγόμενη διαφήμιση, δεν απάντησε σε αίτημα να σχολιάσει.
«Η χρήση ενός προσώπου βαμμένου μαύρου δείχνει ακόμη περισσότερο, κατ΄εμέ, ότι οι μαύρες γυναίκες θεωρούνται άσχημες. Οι εταιρείες προτιμούν να χρησιμοποιήσουν την εικόνα μιας λευκής γυναίκας και να βάψουν το πρόσωπό της», λέει η Κσίκσι.
Παρά τα ρατσιστικά πρότυπα ομορφιάς όμως, λέει η ίδια, οι μαύρες γυναίκες αραβικής καταγωγής συχνά αντιμετωπίζονται χλευαστικά με βάση το στερεότυπο που τις θέλει να έχουν έντονες σεξουαλικές ορμές.
Στην Τυνησία, όπως και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, είναι επίσης δυσανάλογα φτωχές και αντιμετωπίζουν χειρότερες επαγγελματικές προοπτικές καθώς και έντονη σεξουαλική παρενόχληση από τους εργοδότες τους ή στον δρόμο.
«Οικονομικά και κοινωνικά οι μαύρες βρίσκονται στον πάτο της πυραμίδας. Επομένως, αν κάποιος παρενοχλήσει μια μαύρη, γνωρίζει ότι εκείνη δεν έχει καθόλου διασυνδέσεις…και αυτό την καθιστά ευκολότερο στόχο παρενόχλησης», τονίζει η Κσίκσι.
Η Τυνησία έγινε τον Οκτώβριο του 2018 η πρώτη αραβική χώρα στον κόσμο που ποινικοποίησε τις φυλετικές διακρίσεις με την πρώτη καταδίκη, βάσει του νόμου, να πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2019.
Αλλά από την Αίγυπτο ως τα παλαιστινιακά εδάφη οι βαθιά ριζομένες ρατσιστικές απόψεις δέχονται πυρά.
Σε ένα βίντεο που έγινε viral στο Instagram η παλαιστίνια ηθοποιός Μάριαμ Αμπού Χαλίντ λέει ότι ελπίζει οι μελλοντικές γενιές να μην ακούνε τα ρατσιστικά σχόλια με τα οποία μεγάλωσε εκείνη, όπως για παράδειγμα γονείς να προειδοποιούν τα παιδιά τους να αποφεύγουν τον ήλιο για να μην της μοιάσουν.
Για την Άλι, της οποίας συχνά της έλεγαν ότι είναι «όμορφη για μαύρη», οι διαδηλώσεις που προκλήθηκαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις των ΗΠΑ κατά την βίαιη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό, έχουν οδηγήσει σε μια ενδοσκόπηση που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό.