Η Unicef είναι έτοιμη να παραδώσει ιατρικές προμήθειες – περιλαμβανομένων 500 εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας και αλάτων κατά της αφυδάτωσης – σε περίπου εκατοντάδες υποσιτισμένα παιδιά στην πόλη Χομς της Συρίας, ενώ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναμένει το πράσινο φως για την αποστολή τροφίμων για 2.500 κατοίκους της Χομς, που θα διαρκέσουν για ένα μήνα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Προγράμματος.
Όπως ανακοίνωσε από την πλευρά της η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, έχει υποβάλει έναν κατάλογο με ιατρικές προμήθειες στην κυβέρνηση της Δαμασκού, τις οποίες θέλει να παραδώσει στην Παλαιά Πόλη της Χομς με αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών.
Η πόλη Χομς, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί από τις αδιάκοπες αεροπορικές επιδρομές και τις χερσαίες συγκρούσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη.
Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που κατοικούν εκεί ανήρτησαν σήμερα επιστολή σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι αν δεν λυθεί η πολιορκία όλα τα άλλα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι «επιφανειακά».
«Σας διαβεβαιώνουμε, εσάς και όλο τον κόσμο, ότι οι ανάγκες των πολιορκημένων δεν περιορίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι υπάρχουν δεκάδες τραυματίες που πρέπει να χειρουργηθούν.
Οι ακτιβιστές κάνουν έκκληση για την εξασφάλιση «ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων από και προς την Χομς για όσους το επιθυμούν (να μετακινηθούν) χωρίς να χρειάζεται να σταματούν κάθε φορά στα κυβερνητικά σημεία ελέγχου που βρίσκονται γύρω από την πολιορκημένη περιοχή».
Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η εκπρόσωπος του Προγράμματος, η Ελίζαμπεθ Μπιρς, ο ΟΗΕ προετοιμάζει την αποστολή αυτοκινητοπομπής με τρόφιμα και προμήθειες από διάφορες ανθρωπιστικές υπηρεσίες του για τον πληθυσμό της Χομς, η οποία είναι αποκλεισμένη εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Ωστόσο, ένας αμερικανός αξιωματούχος κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την αντιπολίτευση με το να αρνείται την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στους πολίτες της Χομς.
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκρίνει άμεσα τον πλήρη κατάλογο με τις προτεινόμενες κινήσεις των οχηματοπομπών με την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει καταθέσει ο ΟΗΕ για την Παλαιά Πόλη της Χομς, την Μουανταμίγια, την Ντούμα, την Γιάρμουκ, της Μλέιχα και την Μπαρζέχ.
Την Κυριακή, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, ο Φάιζαλ Μόκνταντ, ανακοίνωσε ότι περίπου 2.500 άνθρωποι βρίσκονται στην Παλαιά Πόλη της Χομς και ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτρέψουν στα γυναικόπαιδα να την εγκαταλείψουν.
Ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε χθες ότι η συριακή κυβέρνηση κα η αντιπολίτευση εξακολουθούν να συζητούν τρόπους για την απομάκρυνσή τους από την Παλαιά Πόλη, αλλά ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση να επιτραπεί η πρόσβαση σε ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή εξαιτίας της ύπαρξης ελεύθερων σκοπευτών και άλλων προβλημάτων.