Έκρηξη με 22 τραυματίες σημειώθηκε σήμερα στην Μπανγκόκ, στη διάρκεια πορείας διαδηλωτών που επιδιώκουν εδώ και εβδομάδες να πέσει η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σουραπόνγκ Τοβιτσακτσαϊκούλ δήλωσε σήμερα πως «είναι καιρός» για τις αρχές να ανακτήσουν τον έλεγχο της πρωτεύουσας, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση πιθανόν να χάνει την υπομονή της με τους διαδηλωτές.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από τα μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών έγινε γνωστό πως 22 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη, όμως δεν δόθηκαν πληροφορίες για τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Το τηλεοπτικό κανάλι Bluesky, που υποστηρίζει τους διαδηλωτές και το οποίο μετέδωσε απ’ ευθείας εικόνες που έδειχναν αίμα στο δρόμο και ανθρώπους να κείτονται καταγής, είχε μεταδώσει νωρίτερα πως εναντίον της πορείας ερίφθη ένας εκρηκτικός μηχανισμός.
«Η βόμβα εξερράγη λίγο μετά τις 13:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο συνταγματάρχης Ανούσα Ρομιάναν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Σουραπόνγκ Τοβιτσακτσαϊκούλ, ο οποίος έκανε δηλώσεις ενώ μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων, συνοδευόμενη από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, ξεκινούσε για να μεταβεί σ’ ένα κυβερνητικό γραφείο που εκδίδει διαβατήρια και να πείσει τους διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί να αποχωρήσουν και να επιτρέψουν τη λειτουργία του, τόνισε πως, «αν (οι εν λόγω αξιωματούχοι) τα καταφέρουν, αυτό μπορεί να γίνει παράδειγμα για να ακολουθήσουν και άλλα υπουργεία».
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση κινείται τώρα για να τερματίσει τον αποκλεισμό υπουργείων και αρκετών σημαντικών διασταυρώσεων στην πόλη, δήλωσε: «Σύντομα. Είναι καιρός. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι».
Από την αρχή της πολιτικής κρίσης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους εδώ και δυόμισι μήνες, μια σειρά επιθέσεων από πρόσωπα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, έχει σημειωθεί εναντίον των αντιπάλων της κυβέρνησης. Ωστόσο αυτά τα πυρά και οι εκρήξεις σημειώνονται συνήθως μέσα στη νύκτα στους καταυλισμούς που έχουν στήσει οι αντιπολιτευόμενοι.
Οι διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα και το τέλος αυτού που αποκαλούν «σύστημα Τακσίν», από το όνομα του αδελφού της, τον οποίο συνδέουν με γενικευμένη διαφθορά.
Ο πρώην πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάγτρα, ο οποίος παραμένει το κεντρικό πρόσωπο της ταϊλανδικής πολιτικής παρά την εξορία του, ανατράπηκε το 2006 με πραξικόπημα το οποίο βύθισε την Ταϊλάνδη σε αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις διχάζοντας την κοινωνία ανάμεσα σ’ αυτούς που λατρεύουν και σ’ εκείνους που μισούν τον Τακσίν.
Η Γινγκλάκ, επιχειρώντας να βγει από το αδιέξοδο, προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 2 Φεβρουαρίου, αλλά οι διαδηλωτές δεν θέλουν αυτή την ψηφοφορία, που κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει το κυβερνών κόμμα, και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα, την μποϊκοτάρει.