Να βγαίνουν περισσότερο από τα σπίτια τους θα μπορούν από σήμερα οι κάτοικοι της Αγγλίας, που γίνεται η πρώτη που χαλαρώνει το lockdown λόγω κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενθαρρύνονται επίσης να επιστρέψουν στις εργασίες τους, αν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, σε μια πρώτη μικρή χαλάρωση του lockdown που ισχύει από τα τέλη Μαρτίου στη χώρα.

Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 32.000 ανθρώπους οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στα νοσοκομεία και τους οίκους ευγηρίας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα οι βρετανικές υγειονομικές αρχές. Όμως η πραγματικότητα μοιάζει πολύ χειρότερη, αφού η βρετανική στατιστική υπηρεσία είχε ήδη καταγράψει την 1η Μαΐου περισσότερους από 36.000 νεκρούς, στα πιστοποιητικά θανάτου των οποίων αναφέρεται ως ύποπτη αιτία η Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Κυριακή μια σταδιακή και προσεκτική άρση του lockdown. Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία προτιμούν να μην ακολουθήσουν προς το παρόν αυτή την οδό και εξακολουθούν να ζητούν από τον πληθυσμό να «μείνει στο σπίτι».

Μόνο στην Αγγλία συνεπώς οι κάτοικοι μπορούν πλέον να παίρνουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε σ’ ένα περιφερειακό πάρκο, να παίξουν τένις ή γκολφ, να δουν έναν φίλο ή να μεταβούν σ’ ένα κατάστημα κηπουρικής, σεβόμενοι ωστόσο την κοινωνική απόσταση των δύο μέτρων, διότι διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο 100 λιρών (113 ευρώ).

Εκατομμύρια άνθρωποι, που δεν μπορούν να εργασtούν από το σπίτι, οφείλουν επίσης να επιστρέψουν στις εργασίες τους, αφού ενθαρρύνθηκαν ζωηρά προς την κατεύθυνση αυτή από τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς τους παρότρυνε πάντως «να μετακινούνται με ποδήλατο ή πεζή». Για να γίνονται σεβαστές οι οδηγίες για τήρηση κοινωνικής απόστασης, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν παρά έναν στους 10 απ’ όσους τα χρησιμοποιούσαν συνήθως, υπογραμμίζει σήμερα το BBC.

Επίσης από σήμερα επιτρέπονται και πάλι οι επισκέψεις σε ενοικιαζόμενα ακίνητα, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Αυτή η μικρή χαλάρωση έχει στόχο να βοηθήσει πολύ σταδιακά στην επαναλειτουργία της οικονομίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη μείωση κατά 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, που ήταν η χειρότερη επίδοση μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 εν μέσω της διεθνούς χρηματοοικονοικής κρίσης, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Ο Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε γι’ αυτή την πολλαπλών ταχυτήτων άρση του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο και για τις συστάσεις του, για τις οποίες η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δημιουργούν σύγχυση. Θα αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις των βουλευτών σήμερα στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αφιερωμένη σε ερωτήσεις.

Το πλήγμα στην οικονομία

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό ρεκόρ, καθώς η επιδημία του κορονοϊού έφτασε στην κορύφωσή της και η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάσχεση της εξάπλωσή της.

Τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 2% σε σχέση με τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση μετά το τέταρτο τρίμηνο του 2008, όταν η πτώση έφτασε το 2,1%, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Εξάλλου η ONS εκτίμησε την πτώση του ΑΕΠ μόνο για τον Μάρτιο στο 5,8%, τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα ενός μήνα που έχει καταγραφεί από το 1997 οπότε διατηρούνται αρχεία.

Αυτές είναι οι πρώτες επιπτώσεις της επιδημίας covid-19 στη βρετανική οικονομία, καθώς η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου, δηλαδή στο τέλος του τριμήνου, με ακόμη μεγαλύτερη πτώση να αναμένεται στα στοιχεία του Απριλίου.

“Η ταχύτητα και το εύρος του πλήγματος του κορονοϊού στη βρετανική οικονομία είναι άνευ προηγουμένου και σημαίνει ότι τη μείωση του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ακολουθήσει μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορικά συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο τρίμηνο”, εκτίμησε ο Σούρεν Θίρου, επικεφαλής οικονομικών στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ της εδώ και 300 χρόνια, εκτιμώντας ότι μπορεί να φτάσει το 14%, αν και για το 2021 προβλέπει άνοδο 15%.

Οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους είναι ιδιαίτερα ζοφερές, με έκρηξη της ανεργίας όπως υποδηλώνουν οι χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας τις οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει αεροπορικές εταιρείες.

Η Barclaycard, με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα, εκτιμά σε 36,5% την πτώση των καταναλωτικών δαπανών τον Απρίλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η ONS προβλέπει εξάλλου πτώση κατά 35% του βρετανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Προκειμένου να απαλύνει το σοκ η βρετανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη λήψη άνευ προηγουμένου μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως την παροχή εγγυημένων δανείων σε επιχειρήσεις, ένα σύστημα μερικής ανεργίας, ενώ ανέλαβε να καταβάλει το 80% του μισθού των εργαζομένων που βρίσκονται με αναστολή σύμβασης προκειμένου να μην απολυθούν.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ παρέτεινε αυτό το πρόγραμμα αποζημίωσης των εργαζομένων ως τα τέλη Οκτωβρίου, μειώνοντας ωστόσο τη συνεισφορά του κράτους από τον Αύγουστο. Από σήμερα εξάλλου η κυβέρνηση επεκτείνει το πρόγραμμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο αυτά τα μέτρα θα κοστίσουν πολύ, περίπου 60 δισ. λίρες ως το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το ινστιτούτο IFS.

Η εφημερίδα Telegraph αποκάλυψε χθες Τρίτη το βράδυ απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γίνεται λόγος για αύξηση της φορολογίας και πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα.

Στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί το δημόσιο έλλειμμα που θα εκτοξευθεί κοντά στα 300 δισ,. λίρες το 2020.