Η ημερομηνία 7 Οκτωβρίου 2020 είναι χαραγμένη με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της ελληνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, καθώς ήταν η μέρα που η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε επίσημα ως εγκληματική οργάνωση. Εκείνη την ημέρα έξω από το Εφετείο Αθηνών, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι περίπου 20.000 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την απόφαση. Στο άκουσμα της καταδίκης το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνές και συνθήματα δικαίωσης και ανακούφισης.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και διήρκησε περισσότερα από πέντε χρόνια, ξεγύμνωσε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αποκαλύπτοντας τις βαθιά ριζωμένες ναζιστικές πρακτικές και τη δολοφονική της φύση. Ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της, όπως ο Νίκος Μιχαλολιάκος, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το βάρος των πράξεών τους.

Πέρα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επιθέσεις στους Αιγύπτιους ψαράδες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αποτέλεσαν ισχυρές αποδείξεις για την εγκληματική της υπόσταση. Οι μαρτυρίες πρώην μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής στο δικαστήριο έκαψαν κάθε προσπάθεια του αρχηγού της να αποποιηθεί τις ευθύνες του.

απόφαση καταδίκη χρυσή αυγή

Η καταδίκη αυτή ήταν όχι μόνο η ποινική τιμωρία για τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, αλλά και μια νίκη της Δημοκρατίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι ο φασισμός και οι εγκληματικές πρακτικές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία. Η ιστορική αυτή στιγμή θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη ως το τέλος της ατιμωρησίας για όσους θεώρησαν ότι η βία και το μίσος μπορούν να αποτελέσουν πολιτική πράξη.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1571: Ο Ενωμένος Στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, της Νεάπολης, της Σικελίας και του Πάπα συντρίβει τον Οθωμανικό Στόλο στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (γνωστή τότε ως Λέπαντο), βάζοντας τέλος στις φιλοδοξίες των Οθωμανών για επέκταση προς τη Δύση.

1825: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, προδρόμου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Διευθυντής της αναλαμβάνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης.

1831: Στο Ναύπλιο, καταδικάζεται σε θάνατο ο δολοφόνος του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Γεώργιος Μαυρομιχάλης.

1955: Σε βραδιά ποίησης στο Σαν Φρανσίσκο, ο Άλαν Γκίνζμπεργκ διαβάζει το ποίημά του «Το Ουρλιαχτό», το οποίο γνωρίζει αμέσως μεγάλη επιτυχία, κάνοντας γνωστό τον δημιουργό του στο ευρύ κοινό το κίνημα των μπίτνικς (Beat Generation), ένα λογοτεχνικό και πολιτισμικό κίνημα που εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη δεκαετία του 1950. Οι εκπρόσωποί του, γνωστοί ως «μπιτ», ήταν μια ομάδα συγγραφέων και καλλιτεχνών που επαναστάτησαν ενάντια στις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής, απορρίπτοντας τον υλισμό και την καταναλωτική κουλτούρα.

1979: Αεροπλάνο DC-8 της Swissair, που εκτελεί το δρομολόγιο Ζυρίχη – Πεκίνο, βγαίνει εκτός αεροδιαδρόμου, κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού και παίρνει φωτιά. Από τους 156 επιβάτες οι 14 σκοτώνονται.

1986: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

1996: Αρχίζει να εκπέμπει για πρώτη φορά το κανάλι Fox News.2000: Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονται σε τουρκικό έδαφος, στην αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ, συμμετέχοντας στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Destined Glory», που διεξάγεται στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

2001: Ξεκινά η εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν, σηματοδοτώντας την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Με την ονομασία «Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία», οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπολύουν σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά των Ταλιμπάν, με τη στήριξη χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Η εισβολή πραγματοποιείται ως αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και στοχεύει την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα και του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που προσέφερε καταφύγιο στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο πόλεμος θα διαρκέσει σχεδόν δύο δεκαετίες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στην ιστορία των ΗΠΑ.

2020: Το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Η δίκη της ΧΑ, που διήρκησε πέντε χρόνια, ξεσκέπασε τη ναζιστική ιδεολογία και τις εγκληματικές δράσεις του κόμματος, αποκαλύπτοντας ότι τίποτα δεν γινόταν χωρίς την εντολή του Νίκου Μιχαλολιάκου και της ηγετικής ομάδας. Ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της οργάνωσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με το βάρος των πράξεών τους. Η καταδίκη αυτή αποτέλεσε μια ιστορική νίκη της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό και τη βία. Χιλιάδες πολίτες πανηγύρισαν έξω από το Εφετείο, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο φασισμός δεν θα βρει ποτέ ξανά έδαφος στην Ελλάδα.

2023: Η Χαμάς εξαπολύει την αιματηρή «Επιχείρηση Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα» εναντίον του Ισραήλ στην πιο βίαιη σύγκρουση από τη σύσταση του ισραηλινού κράτους. Η σύγκρουση ξεκίνησε με μαζική επίθεση από ένοπλους Παλαιστίνιους στα ισραηλινά εδάφη, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και την άμεση ισραηλινή αντεπίθεση, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Σιδερένια Ξίφη». Ακολούθησε κλιμάκωση με σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ολικό αποκλεισμό και μάχες στα σύνορα με τον Λίβανο.

Γεννήσεις

Βλαντίμιρ Πούτιν

1885 – Νιλς Μπορ, Δανός φυσικός

1952 – Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρώσος πολιτικός

1959 – Νίκος Δένδιας, έλληνας πολιτικός (ΝΔ)

1967 – Τόνι Μπράξτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια, παραγωγός και ηθοποιός

1974 – Ρένα Δούρου, Ελληνίδα πολιτικός

Θάνατοι

1849 – Έντγκαρ Άλαν Πόε, αμερικανός συγγραφέας και κριτικός, γνωστός για τις σκοτεινές και μυστηριώδεις ιστορίες του, όπως «Το Κοράκι» και «Η Πτώση του Οίκου των Άσερ»

2006 – Άννα Πολιτκόφσκαγια, ρωσίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια, γνωστή για τις αποκαλυπτικές της έρευνες και το θαρραλέο ρεπορτάζ της για τον πόλεμο στην Τσετσενία, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά στη Ρωσία

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Νευραλγία του Τριδύμου
Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής
Παγκόσμια Ημέρα Βάμβακος
Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία
Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας
Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Σήμερα γιορτάζουν

Σέργιος, Βάκχος, Πολυχρόνης, Πολυχρονία