Ο πρόεδρος του Ισραήλ έδωσε συνέντευξη σε αραβικό Μέσο και αποκάλυψε ότι το κράτος επιδιώκει να φτιάξει μια δομή τύπου ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζεται μια «χρυσή ευκαιρία».

Ο Ισαάκ Χέρτσογκ μίλησε στο Al Arabiya και κάλεσε τον λιβανέζικο με τον ιρανικό λαό να «ξεσηκωθούν» και να αντιμετωπίσουν τον ιρανικό άξονα.

«Αν τον αντιμετωπίσουμε και είμαστε σκληροί μαζί, σίγουρα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον και να δημιουργήσουμε μια δομή τύπου ΝΑΤΟ στην περιοχή που θα εμποδίζει τον ριζοσπαστισμό», λέει, μιλώντας στα αγγλικά. Ο Χέρτσογκ δεν λέει πώς μπορεί να απαντήσει το Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, παρά μόνο ότι «υπολογίζουμε όλους τους υπολογισμούς από αυτή την άποψη», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel.

Μιλώντας μία ημέρα πριν από την επέτειο ενός έτους από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Χέρτσογκ λέει ότι «αυτός ο πόλεμος διεξήχθη εναντίον μας από την αυτοκρατορία του κακού, από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του. Έχουμε ακόμα 101 ομήρους στα μπουντρούμια της Γάζας, που υποφέρουν αφάνταστα. Και πολεμάμε στο βορρά και στο νότο, δηλαδή στη Γάζα και στο Λίβανο. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την εξίσωση και να δώσουμε ελπίδα στους λαούς της Μέσης Ανατολής».

Ο Χέρτσογκ χαρακτήρισε τη στιγμή αυτή «μια χρυσή ευκαιρία για τις δυνάμεις που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Μέση Ανατολή να προχωρήσουν με νέες ιδέες και νέα σχέδια για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης».

Επίσης, υποστήριξε ότι το Ισραήλ ακολουθεί το διεθνές δίκαιο και νοιάζεται πολύ για τους γείτονές του: «Οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον ως γείτονές μας και εμείς αξίζουμε μια καλύτερη μέρα και ένα καλύτερο μέλλον ως γείτονές τους».