Σε περισσότερους από 130.000 ανέρχονται οι νεκροί από την έναρξη τον Μάρτιο του 2011 της σύγκρουσης ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες στην Συρία, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο επισήμανε ότι οι νεκροί είναι στην πλειονότητά τους μαχητές και από τις δύο πλευρές.
Ο πόλεμος ο οποίος συνεχίζεται σε όλη τη χώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 46.266 πολιτών. Μεταξύ αυτών βρίσκονται περισσότερα από 7.000 παιδιά και περισσότερες από 4.600 γυναίκες.
Τουλάχιστον 52.290 Σύροι στρατιώτες και φιλοκυβερνητικοί μαχητές, Σύροι και ξένοι, συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών, εκ των οποίων 262 μέλη της λιβανικής σιιτικής Χεζμπολάχ και 286 άλλοι σιίτες μαχητές που δεν ήταν Σύροι. Οι απώλειες στους κόλπους του στρατού ανέρχονται σε περισσότερες από 32.000.
Στην πλευρά των ανταρτών και των τζιχαντιστών, ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 29.083: σχεδόν 20.000 αντάρτες, περίπου 7.000 τζιχαντιστές μεταξύ των οποίων και ξένοι και 2.233 λιποτάκτες –στρατιώτες που εγκατέλειψαν τον τακτικό στρατό για να συγκροτήσουν τις πρώτες μάχιμες μονάδες της εξέγερσης–, στις οποίες εντάχθηκαν στην συνέχεια πολίτες που πήραν τα όπλα.
Στον απολογισμό αυτόν συγκαταλέγονται επίσης 2.794 θύματα που δεν έχουν αναγνωριστεί, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.
Το Παρατηρητήριο επισημαίνει εξάλλου ότι τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι κρατούνται στις φυλακές των συριακών αρχών, ενώ 6.000 στρατιώτες και μέλη των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών βρίσκονται στα χέρια των ανταρτικών ομάδων και των τζιχαντιστών.
Ο ξεσηκωμός κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος είχε αρχίσει ειρηνικά στα μέσα Μαρτίου του 2011, στρατιωτικοποιήθηκε μετά την άγρια καταστολή των αντικαθεστωτικών από τις κυβερνητικές δυνάμεις προτού μετατραπεί σε έναν περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο. Εκτός από τις μάχες που γίνονται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αυτών που αντιτίθενται στις συριακές αρχές, συγκρούσεις σημειώνονται όλο και πιο τακτικά μεταξύ οργανώσεων των τζιχαντιστών και ανταρτών, όπως και μεταξύ τζιχαντιστών και μονάδων Κούρδων στο βόρειο τμήμα της χώρας.