Παρά τις διαψεύσεις της Νότιας Κορέας αλλά και της Κίνας για τις φήμες ότι η κατάσταση της υγείας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι άσχημη, δημοσιεύματα από το εξωτερικό – και κυρίως τις ΗΠΑ – συνεχίζουν να διατηρούν στην επιφάνεια το θέμα.

Αυτή τη φορά, ο ξένος Τύπος αναφέρεται στην τύχη της προεδρίας της ασιατικής χώρας, αν τα σενάρια επαληθευτούν, αλλά και στη διαχείριση των πυρηνικών όπλων που η Πιονγκ Γιανγκ έχει στην κατοχή της.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, μετά τις φήμες για την υγεία του.

Η κατάσταση στη χερσόνησο έχει τεθεί υπό παρακολούθηση από ξένες μυστικές υπηρεσίες και διεθνείς παρατηρητές, σύμφωνα με το Newsweek.

Πώς ξεκίνησαν οι φήμες

Ο Κιμ φέρεται να υποβλήθηκε σε καρδιαγγειακή επέμβαση την περασμένη βδομάδα, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την απουσία του από τους λαμπρούς εορτασμούς της «Ημέρας του Ήλιου» – τα γενέθλια του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ, στις 15 Απριλίου.

Οι αναφορές για την υγεία του ποικίλουν. Σύμφωνα με το CNN, που επικαλείται στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ σύμφωνα με tweet ρεπόρτερ του NBC News, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι σε κώμα. Ωστόσο το tweet διαγράφηκε από τον ίδιο αργότερα.

Τις φήμες έσπευσαν να διαψεύσουν Μέσα της Νότιας Κορέας, που επικαλούμενα αξιωματούχο της κυβέρνησης της Σεούλ, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ασυνήθιστα σημάδια από τον Βορρά, που να υποδεικνύουν ότι ο Κιμ βρίσκεται σ εσοβαρή κατάσταση.

Μάλιστα το Reuters, επικαλούμενο κινεζική πηγή προσκείμενη σε τμήμα αρμόδιο για τις επαφές με τη Βόρεια Κορέα, αναφέρει ότι ο Κιμ δεν πιστεύεται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αν ωστόσο υπάρχει ψήγμα αλήθειας στις φήμες, τα φώτα στρέφονται στη διάδοχη κατάσταση στην προεδρία της Βόρειας Κορέας.

Ο ρόλος της Κιμ Γιο Γιονγκ

Μία από τις εξέχουσες μορφές του καθεστώτος της Πιονγκ Γιανγκ είναι η νεότερη αδελφή του ηγέτη, η 31χρονη Κιμ Γιο Γιονγκ, η οποία έχει αναδειχθεί ως η ισχυρότερη γυναίκα της χώρας.

Θεωρείται ότι είναι το νεότερο τέκνο της ερωμένης του πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, της Κο Γιουνγκ Χούι, η οποία γέννησε επίσης τον Κιμ και τους δύο μεγαλύτερους αδελφούς του.

Ο μεγαλύτερος αδελφός Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε στη Μαλαισία το 2017. Καθώς ο πατέρας του τον προσπέρασε στη διαδικασία της διαδοχής, ο Ναμ ζούσε εξόριστος στην κινεζική πόλη του Μακάο και μάλιστα ασκούσε σκληρή κριτική στο καθεστώς της χώρας του.

Ο άλλος αδελφός, ο 38χρονος Κιμ Γιονγκ Τσουλ, επίσης προσπεράστηκε στη διαδικασία διαδοχής από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Αν και βρίσκεται ακόμη στην Πιονγκ Γιανγκ και φέρεται να αποτελεί στέλεχος στο καθεστώς, ο πρώην πρέσβης της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο Τάε Γιονγκ Χο – που αποστάτησε στη Νότια Κορέα το 2016 – αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος δεν ασχολείται με την πολιτική.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ έλαβε το βάπτισμα του πυρός στα δημόσια αξιώματα από τον πατέρα της το 2007, μπαίνοντας στο επιτελείο του Κορεατικού Εργατικού Κόμματος. Υπό την ηγεσία του αδελφού της, ανήλθε σταθερά στις βαθμίδες του καθεστώτος έκτοτε.

Έγινε διεθνώς διάσημη όταν εκπροσώπησε τη Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2018 στη Νότια Κορέα. Κατά την επίσκεψή της νότια των συνόρων, η Κιμ Γιο Γιονγκ συναντήθηκε με τον πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in και φωτογραφήθηκε δίπλα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Από τότε έχει δώσει το παρών σε αρκετές δημόσιες εμφανίσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως στις Συνόδους του με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη και το Ανόι του Βιετνάμ την περασμένη χρονιά.

Ωστόσο το γεγονός ότι είναι αδελφή του Κιμ δεν της έχει προσφέρει ασυλία στην κομματική της πορεία. Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών του Βιετνάμ ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ, η Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται να παραμερίστηκε και να μην έχει πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις για βδομάδες.

Αλλά τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν ότι έχει επανέλθει σε καθεστώς εύνοιας, αναλαμβάνοντας έναν πιο κομβικό ρόλο στο πλευρό του αδελφού της. Τον περασμένο μήνα, η Κιμ Γιο Γιονγκ εξέδωσε την πρώτη δημόσιά της ανακοίνωση για να υπερασπιστεί την πολιτική της Βόρειας Κορέας, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας που είχε προχωρήσει στην καταγγελία πυραυλικών δοκιμών.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ επιπλέον κέρδισε μία θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, όταν ο αδελφός της εγκατέλειψε την έδρα του για να γίνει επισήμως ο ηγέτης της χώρας. Αυτές οι αναφορές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι έχει αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έχει συγκεντρώσει περισσότερες ευθύνες.

Η άνοδός της όμως έχει αντιμετωπιστεί από τη Δύση με σκεπτικισμό. Η Κιμ Γιο Γιονγκ βρίσκεται ανάμεσα στους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας που είναι στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ για «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Παρά την υψηλή της θέση στην ιεραρχία, παραμένει άγνωστο αν συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη για να διαδεχθεί τον αδελφό της, αν όντως η κατάσταση της υγείας του επιδεινωθεί ή πεθάνει.