Με «τζίρο» περίπου 85 δισ. ευρώ ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, το οργανωμένο έγκλημα είναι μια από τις πιο επικερδείς «επιχειρήσεις». Έρχεται όμως μετά από το εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και το Οργανωμένο Έγκλημα (ONUDC).
Το οργανωμένο έγκλημα έχει αυξηθεί και έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του ONUDC, Γιούρι Φεντότοφ.
Αναλυτικά, η κοκαΐνη και η ηρωίνη φέρνουν έσοδα ύψους 105 δισ. δολάρια ετησίως. Από το εμπόριο ανθρώπων οι εγκληματικές οργανώσεις κερδίζουν περίπου 10 δισ. δολάρια. Λιγότερο επικερδείς είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι νέες μέθοδοι όπως το παράνομο εμπόριο φυσικών πόρων (3,5 δισ. δολάρια) ή το λαθρεμπόριο φαρμάκων (1,6 δισ. δολάρια).
Σύμφωνα με τον Φεντότοφ, η Σύμβαση του Παλέρμο που στοχεύει να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ κρατών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι ένα ισχυρό εργαλείο όμως δε χρησιμοποιείται επαρκώς.
Εκπρόσωποι από τα 157 κράτη που έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση του Παλέρμο, η οποία υιοθετήθηκε το 2000, θα συναντηθούν αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη προκειμένου να κάνουν τον απολογισμό από την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.