Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε έναν «κύκλο βίας» στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Μπανγκουί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο Νιεουντόν Νζαπαλάινγκα δήλωσε ότι εννέα άνθρωποι εκτελέστηκαν στην συνοικία Μπόινγκ κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ ακόμη 30 σοροί μεταφέρθηκαν στο τέμενος της συνοικίας PK50.
Τουλάχιστον 105 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε συγκρούσεις. Νωρίτερα σήμερα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για περίπου 92 νεκρούς και 155 τραυματίες από μαχαίρια ή σφαίρες στο κοινοτικό νοσοκομείο της πόλης.
Η μη κυβερνητική οργάνωση δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν οι σοροί που μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στο νεκροτομείο ήταν άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας ή αν επρόκειτο για τα πτώματα που είχαν εγκαταλειφθεί στους δρόμους χθες μετά τις συγκρούσεις.
Στο μεταξύ η προεδρία της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας ζήτησε σήμερα από όλες τις δυνάμεις ασφαλείας να επιστρέψουν στους στρατώνες του, επιτρέποντας μόνο στις παναφρικανικές και τις γαλλικές δυνάμεις και στα μέλη της προεδρικής ασφάλειας να περιπολούν στο Μπανγκουί.
«Ζητείται επισήμως από όλα τα στοιχεία των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας να επιστρέψουν στους στρατώνες τους σήμερα πριν τις 15:00 (τοπική ώρα)», αναφέρει η προεδρία στην ανακοίνωση.
Εξάλλου ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μάρτιν Ζιγκελέ εκτίμησε σήμερα από το Παρίσι ότι κανένα ένοπλο στοιχείο δεν θα πρέπει να γίνει ανεκτό στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πέραν του στρατού της χώρας και της παναφρικανικής και γαλλικής δύναμης.
«Λέμε ότι οι Σελεκά διαλύθηκαν. Οπότε πέρα από τις ένοπλες δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να υπάρχουν άλλοι ένοπλοι στη χώρα. Είναι τόσο απλό!», δήλωσε ο Ζιγκελέ.
Οι πρώην αντάρτες Σελεκά ανέτρεψαν τον Μάρτιο του 2013 τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ. Μεταβατικός πρόεδρος ανέλαβε ο Μισέλ Τζοτοντιά. Κάποιοι από τους πρώην αντάρτες ενσωματώθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας, όμως μετά από πολλά επεισόδια βίας ο Τζοντοτιά διέλυσε τους Σελεκά.
Η γαλλική επέμβαση στη χώρα, που ξεκίνησε σήμερα, και υποστηρίζεται από τη Misca, την αφρικανική δύναμη, είναι «καλοδεχούμενη», σημείωσε ο Ζιγκελέ.
«Πρέπει να αναλάβει το έργο της επιστροφής της ασφάλειας σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα οι ένοπλες δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θα ενισχύονται σταδιακά ώστε να αναλάβουν το πεδίο και να αποφευχθεί μια επιστροφή στο χάος», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.