«Ο άνθρωπος του Νεάντερνταλ (Homo neanderthalensis), ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος το οποίο εμφανίστηκε 130.000 χρόνια πριν και υπήρξε μέχρι πριν 35.000 χρόνια. Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερνταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος» γράφει η Wikipedia.

Η εικόνα που έχουμε σχηματίσει για τους Νεάντερνταλ είναι από ένα πλάσμα εκφυλισμένο και καμπουριαστό, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρώτος σκελετός που ανακαλύφθηκε, βρέθηκε από τους επιστήμονες ότι έπασχε από αρθριτικά, αναφέρει η ιστοσελίδα discovermagazine.com.

Ο συντάκτης του άρθρου Jonathon Keats συνέταξε μια λίστα με μερικά ακόμη πράγματα που ενδεχομένως να μη γνωρίζατε για τους Νεάντερνταλ:

1. Λίγο πολύ είμαστε όλοι… Νεάντερνταλ. Ενώ μας χωρίζουν μερικά εκατομμύρια χρόνια από τους… χιμπατζήδες, η χρονική «απόσταση» με τους Νεάντερνταλ είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια!

2. Αν θέλετε να μάθετε πόσο DNA Νεάντερνταλ «κουβαλάτε» μέσα σας, μπορείτε να πάρετε γενετικό υλικό από το εσωτερικό της στοματικής σας κοιλότητας στο μάγουλο και να το στείλετε στο National Geographic Society’s Genographic Project. Αυτό ακριβώς έκανε ο Ozzy Osbourne το 2010. Οι επιστήμονες τού βρήκαν «δείγμα Νεάντερνταλ» στο χρωμόσωμα 10.

3. Τώρα που είναι γνωστή η αλληλουχία του γονιδιώματος των Νεάντερταλ, ο γενετιστής του Χάρβαρντ George Church κρίνει χρήση τη δημιουργία ενός κλώνου με τη βοήθεια παρένθετης μητέρας.

4. Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν οι επιστήμονες να «διαβάσουν» το γονιδίωμα των Νεάντερνταλ μέχρι που το 2010 ο παλιογενετιστής Svante Pääbo κατάφερε να «διαβάσει» επιτυχώς την αλληλουχία του DNA από τρεις σκελετούς Νεάντερνταλ που είχαν ανακαλυφθεί στην Κροατία.

5. Ο πρώτος σκελετός Νεάντερνταλ ανακαλύφθηκε από ανθρακωρύχους το 1856 στη Γερμανία στην κοιλάδα Neander.

6. Η «Καταγωγή των Ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου δημοσιεύτηκε τρία χρόνια μετά.

7. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέλη της επιστημονικής κοινότητας ισχυρίζονταν ότι τα απολιθώματα του Νεάντερνταλ ανήκαν σε σύγχρονους ανθρώπους με μεγαλακρία ή αρθρίτιδα.

8. Ο παλαιοντολόγος Marcellin Boule ανακατασκεύασε το 1909-1911 τον πρώτο σκελετό Νεάντερνταλ, ο οποίος έτυχε να πάσχει από αρθριτικά. Γι’ αυτό η εικόνα που έχουμε για τους Νεάντερνταλ είναι από ένα ανθρώπινο είδος εκφυλισμένο και καμπουριαστό.

9. Ήταν πολύ καλοί τεχνίτες, ικανοί και με πολλές δεξιότητες που ανέπτυσσαν μέσω της πρακτικής εξάσκησης, όμως σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Thomas Wynn και τον ψυχολόγο Frederick L. Coolidge από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δεν ήταν πολύ δημιουργικοί.

10. Είχαν αναπτύξει «μεθόδους ιατρικής». Στα δόντια των σκελετών Νεάντερνταλ εντοπίστηκαν ίχνη από χαμομήλι και μυριόφυλλο.

11. Οι Νεάντερνταλ ισορροπούσαν την διατροφή τους, που ήταν πλούσια σε κρέας, με λαχανικά που κάπνιζαν στις φωτιές.

12.
Ήταν πολύ καλοί ζωγράφοι, αλλά δεν είχαν πολύ ανεπτυγμένη την ομιλία. Η ανατομία των φωνητικών τους χορδών ήταν τέτοια που τους εμπόδιζε να εκφέρουν κάποια φωνήεντα.