Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Χιλή για τις προεδρικές εκλογές, μεγάλο φαβορί των οποίων θεωρείται η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ, που χαίρει πολύ υψηλής δημοτικότητας στη χώρα της και ενδέχεται να εκλεγεί ακόμη και από τον πρώτο γύρο.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο κεντροδεξιός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αδιαφορήσουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το ποσοστό συμμετοχής παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό σε αυτές τις εκλογές, δεδομένου ότι πρόσφατα τροποποιήθηκε ο εκλογικός νόμος και καταργήθηκε η υποχρεωτική ψήφος.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8.00, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18.00 (23.00 ώρα Ελλάδας).
«Σας ζητώ να πάτε όλοι να ψηφίσετε, να κινητοποιήσετε τις οικογένειές σας, τους συναδέλφους σας στη δουλειά και τους γείτονες», είπε ο Πινιέρα ο οποίος δεν είναι υποψήφιος, δεδομένου ότι απαγορεύεται εκ του συντάγματος να διεκδικήσει δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες.
Η 62χρονη Μπατσελέτ η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος λατινοαμερικάνικης χώρας, το 2006, στις δημοσκοπήσεις προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις (κατά μέσο όρο της δίνουν ποσοστό 47%) και θα μπορούσε θεωρητικά να εκλεγεί από σήμερα, εάν ξεπεράσει το όριο του 50%. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε προεδρικές εκλογές στη Χιλή εδώ και μια εικοσαετία.
Απέναντί της θα βρει άλλους οκτώ υποψηφίους, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα της Χιλής, όμως κυριότερη αντίπαλός της θεωρείται η κεντροδεξιά Εβελίν Ματέι, σε μεγάλη απόσταση πάντως αφού στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 14%. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ο κεντροδεξιός συνασπισμός κατεβάζει γυναίκα υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της χώρας.
Η πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Πινιέρα πήρε το χρίσμα αφού αποσύρθηκαν από τη διεκδίκησή του πολλοί άλλοι υποψήφιοι, ωστόσο φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει τους συμπατριώτες της με το φιλελεύθερο πρόγραμμά της που υπόσχεται μια συνέχεια της πολιτικής του νυν προέδρου. «Θα σας κάνω μια περίληψη. Το δικό μας σχέδιο παραπέμπει στη Γερμανία της Μέρκελ. Το δικό τους (του κεντροαριστερού συνασπισμού της Μπατσελέτ) θυμίζει τη Γερμανία του Τείχους του Βερολίνου», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της.
Ενώ η Ματέι εμφανίζεται να έχει χάσει τα παραδοσιακά στηρίγματα μιας δεξιάς αποδυναμωμένης από τις αποσκιρτήσεις και τις εσωτερικές διαμάχες, η Μπατσελέτ απολαμβάνει τη στήριξη πολλών διαφορετικών κομμάτων και τάσεων, όπως φάνηκε και στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή της, το βράδυ της Πέμπτης, σε ένα πάρκο του Σαντιάγο. Παρόντες στη συγκέντρωση εκείνη ήταν οι ιστορικοί ηγέτες της χιλιανής αριστεράς, όπως ο πρώην πρόεδρος Ρικάρντο Λάγος και ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ αλλά και ένα μεγάλο πλήθος οπαδών της απ’ όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα.
Η Μπατσελέτ στηρίζεται από τη «Νέα Πλειοψηφία», ένα συνασπισμό που ενώνει κομμουνιστικές, χριστιανοδημοκράτες και διάφορες σοσιαλιστικές συνιστώσες. Η ίδια φαίνεται να αντιλαμβάνεται καλά τις προσδοκίες που έχει από αυτήν η χώρα της, η οποία έχει αλλάξει πολύ από το 2010, όταν έληξε η προεδρική θητεία της και ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικής διευθύντριας του ΟΗΕ Γυναίκες. Μεταξύ άλλων υπόσχεται ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες από την εκλογή της θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που δεν εφάρμοσε στην πρώτη θητεία της. Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του συντάγματος -κληροδότημα της δικτατορίας-, τη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι και τα έσοδα να προωθηθούν, μεταξύ άλλων, στην αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τις αμβλώσεις, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξάγονται σήμερα για την ανανέωση του συνόλου των εδρών του κοινοβουλίου (120 έδρες) και των 20 από τις 38 έδρες της γερουσίας.