Χώρα που καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο Λίβανος που θα «αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, ο οποίος διορίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου.
Όλα αυτά δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη του πρωτόγνωρου κινήματος διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης η οποία κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα.
«Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου», δήλωσε ο Χασάν Ντιάμπ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα και πρόσθεσε: «Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δημόσιων δαπανών».
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απόφαση της κυβέρνησης, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων που ζητούσαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως την αποχώρηση μιας πολιτικής τάξης που παραμένει ίδια για δεκαετίες.
Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας.
Στις 9 Μαρτίου, το κράτος έπρεπε θεωρητικά να αποπληρώσει ευρωομόλογα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου. Δύο ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής προβλέπονται τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό 1,3 δισεκ. δολαρίων. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο αποφάσισε την μη πληρωμή του χρέους έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.
Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κράτος δεν θα κατέβαλε την οφειλή.