Οι Γάλλοι το αποκαλούν langage corporel, γλώσσα του σώματος. Μια ιδιαίτερα παρατεταμένη χειραψία, που αντανακλά την πολύπλοκη δυναμική μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του γάλλου ομολόγου του.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε να δει μια πλήρη στροφή από τον Εμανουέλ Μακρόν – αλλά πήρε μια πιρουέτα. Μισή στροφή, σε μια προσεκτική χορογραφία, με τον αμερικανό ηγέτη να επιδεικνύει αισιοδοξία, ενώ τον Γάλλο να είναι πολύ πιο προσεκτικός στην απάντηση».
Έτσι ξεκινά η ανάλυση του Ντέιβιντ Μπλέβινς στο βρετανικό Sky News για τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, το οποίο συνεχίζει:
«Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε την άποψή του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα. Σηματοδότησε μια δραματική στροφή της Ρωσίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να αποδεχθεί την παρουσία ευρωπαίων ειρηνευτικών δυνάμεων επιτόπου στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα βρίσκεται σύντομα στην Ουάσινγκτον, για να υπογράψει μια συμφωνία που θα παρέχει στις ΗΠΑ πρόσβαση σε ορυκτά σπάνιων γαιών για να αντισταθμίσει την αμερικανική πολεμική βοήθεια.
Και πάλι, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ευγενικά την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας».
«Καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμούσε μια διπλωματική διαμάχη, παρακάμπτοντας τις αντιθέσεις που αποκαλύφθηκαν από τα γεγονότα στο Κίεβο και τη Νέα Υόρκη κατά την τρίτη επέτειο του πολέμου.
Οι ΗΠΑ ήταν αξιοσημείωτα απούσες, όταν οι δυτικοί ηγέτες συναντήθηκαν στην Ουκρανία. Και επίσης ψήφισαν κατά της τροπολογίας σε ψήφισμα του ΟΗΕ που αντικαθιστούσε τη λέξη “σύγκρουση” με τις λέξεις “εισβολή πλήρους κλίμακας”.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της προσέγγισης του Τραμπ και της προσέγγισης του Μακρόν.
Με το χαρακτηριστικό ρεαλιστικό του στιλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιδιώκει ένα γρήγορο τέλος του πολέμου, με οικονομικά οφέλη, ακόμα και αν αυτό θέτει σε κίνδυνο μακροχρόνιες συμμαχίες.
Η εστίαση του προέδρου Μακρόν στην κυριαρχία της Ουκρανίας, δίνοντας προτεραιότητα στη σταθερότητα και την αμοιβαία συνεργασία, αντιπροσωπεύει μια πιο παραδοσιακή διπλωματική στάση».
«Κανείς δεν είπε το λάθος πράγμα, αλλά ο γάλλος πρόεδρος σε ένα σημείο φάνηκε να κλείνει το μάτι σε δημοσιογράφο που είχε ρωτήσει τον πρόεδρο Τραμπ αν θα χαρακτήριζε τον πρόεδρο Πούτιν δικτάτορα.
Κι αυτό είναι γλώσσα του σώματος», καταλήγει η ανάλυση του Sky News.