«Εθνική συμφορά» χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο την καταστροφή που προκλήθηκε στο αρχιπέλαγος από τον πολύ ισχυρό τυφώνα Χαϊγιάν και ανέπτυξε εκατοντάδες στρατιώτες στην παραλιακή πόλη Τακλομπάν για να καταστείλουν τις λεηλασίες.
Σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε σε πανεθνικό επίπεδο ο Ακίνο σημείωσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στις προσπάθειες ανακούφισης και αρωγής στις επαρχίες Σαμάρ και Λέιτε (πρωτεύουσα της οποίας είναι η Τακλομπάν), οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τον τυφώνα.
Αξιωματούχος της αστυνομίας της Τακλομπάν έκανε χθες λόγο για 10.000 νεκρούς στην επαρχία Λέιτε. Επίσης ο κυβερνήτης της Σαμάρ επιβεβαίωσε τον θάνατο 433 ανθρώπων, σε έναν πρώτο απολογισμό, ο οποίος μπορεί να υπολείπεται κατά πολύ του πραγματικού.
Δεκάδες νεκροί υπάρχουν επίσης σε άλλες πόλεις και επαρχίες της χώρας που επλήγησαν από τον τυφώνα, ενώ σύμφωνα με την Unicef έως και 4 εκατομμύρια παιδιά μπορεί να υποστούν τις επιπτώσεις του στη χώρα.
Ο χαρακτηρισμός αυτός περί «εθνικής συμφοράς» αναμένεται να συμβάλει στο να επισπευστούν οι προσπάθειες διάσωσης, παροχής βοήθειας και αποκατάστασης στην χώρα, όπως επίσης και στην αποδέσμευση από την κυβέρνηση των Φιλιππίνων των κρατικών κονδυλίων για την χρηματοδότηση των προσπαθειών αυτών. Επιπλέον θα συμβάλει και στην συγκράτηση των τιμών στη χώρα. Ο πρόεδρος Ακίνο διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 18,7 δισεκατ. πέσος (432,97 εκατ. δολάρια) για τις προσπάθειες αποκατάστασης.
Η χώρα του κάλεσε εξάλλου σήμερα τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αμέσως δράση για να περιορίσει τις κλιματικές αλλαγές κατά την έναρξη της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στην Βαρσοβία.
«Ζητώ από τους ηγέτες όλου του κόσμου που βρίσκονται στην Βαρσοβία να περάσουν στη δράση», απηύθυνε έκκληση από το βήμα της διάσκεψης στην Βαρσοβία η απεσταλμένη των Φιλιππίνων Αλίσια Γιάγα.
«Τι μπορούμε να ζητήσουμε περισσότερο από αυτήν την διάσκεψη παρά να μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις αυτές και τις δεσμεύσεις αυτές σε δράση», πρόσθεσε.
«Η χώρα μου μόλις επλήγη από άλλον έναν τυφώνα της κατηγορίας 5 και τώρα μετράμε τους νεκρούς μας», πρόσθεσε.
«Κάθε φορά που έρχομαι σε αυτές τις διασκέψεις (για το κλίμα) εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα καταστροφή», υπογράμμισε η ίδια.
Τον Δεκέμβριο του 2012 κατά την προηγούμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία είχε γίνει στην Ντόχα, η νήσος Μιντανάο των Φιλιππίνων είχε καταστραφεί από τον τυφώνα Μπόπα, επίσης της κατηγορίας 5, ο οποίος είχε προκαλέσει το θάνατο 1.000 ανθρώπων και πλέον.
Για τις Φιλιππίνες, ο αγώνας κατά των κλιματικών αλλαγών αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση. “Είμαστε η δεύτερη πιο ευάλωτη χώρα στον κόσμο”, σημείωσε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι οι Φιλιππίνες υφίστανται 22 τυφώνες ετησίως.
Την ίδια ώρα έχοντας ως στόχο να εξασφαλίσει την επίτευξη προόδου στον αγώνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου ο Ναντέρεφ Σάνο, άλλος απεσταλμένος των Φιλιππίνων στην διάσκεψη στην Βαρσοβία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει απεργία πείνας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 22 Νοεμβρίου, σε «αλληλεγγύη» προς την χώρα του που επλήγη τόσο σφοδρά από τον τυφώνα.
«Σε αλληλεγγύη προς τους συμπατριώτες μου που αγωνίζονται να βρουν τροφή (…) Θα αρχίσω απεργία πείνας για το κλίμα» και «θα απέχω από την τροφή κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης έως ότου διαφανούν σοβαρά αποτελέσματα», σημείωσε ο Σάνο.
«Αυτήν την στιγμή υποφέρω περιμένοντας νέα από την οικογένειά μου», πρόσθεσε εξάλλου και απηύθυνε έκκληση για την «διάθεση πόρων για το πράσινο Ταμείο» προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες του Νότου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Αυτό που ζει η χώρα μου είναι μια τρέλα. Η κλιματική κρίση είναι μια τρέλα. Μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα εδώ, στην Βαρσοβία», σημείωσε.
«Η χώρα μου αρνείται να δεχθεί ότι θα χρειαστεί μια 30η διάσκεψη ή μια 40η διάσκεψη για να επιλυθεί το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών», πρόσθεσε. Η διάσκεψη της Βαρσοβίας είναι η 19η.
Με σπασμένη φωνή από την συγκίνηση, κάνοντας πολλές παύσεις, ο Σάνο διηγήθηκε ότι και η δική του οικογένεια επλήγη από τον τυφώνα αυτόν, τον πιο ισχυρό που έπληξε ποτέ περιοχή. «Μπορούμε να λάβουμε μέτρα για να αποτρέψουμε αυτοί οι σούπερ-τυφώνες να γίνουν τρόπος ζωής», κατέληξε.
Ο τυφώνας αυτός κατέρριψε όλα τα ρεκόρ σε ισχύ, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο ειδικός σε τέτοια θέματα Τζέιμς Ρέινολντς.
«Δεν έχω ποτέ ξανά εντοπίσει τέτοιον τυφώνα. Τίθεται απολύτως εκτός των υπαρχουσών κατηγοριών λόγω της ισχύος της καταιγίδας και της έκτασης της ανθρώπινης τραγωδίας» στις Φιλιππίνες, σημείωσε ο 30χρονος Ρέινολντς, ο οποίος είχε μαζί με την ομάδα του μεταβεί στις Φιλιππίνες μερικές ημέρες πριν από την προβλεπόμενη άφιξη του Χαϊγιάν, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, και είχαν εγκατασταθεί στην Τακλομπάν.
«Ήταν η πιο σοβαρή φυσική καταστροφή της οποίας υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας», σημείωσε ο ίδιος ο οποίος έχει ακολουθήσει την διαδρομή 35 τυφώνων.
Οι ΗΠΑ απέστειλαν εξάλλου σήμερα 90 στρατιωτικούς για να βοηθήσουν στην αποτίμηση των αναγκών που υπάρχουν για έκτακτη βοήθεια στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το σώμα Πεζοναυτών.
Με τις ενισχύσεις αυτές ανέρχονται σε συνολικά 180 οι άνδρες που έχουν αποσταλεί από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στην χώρα για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Εκτός των 90 στρατιωτικών, τέσσερα MV-22 Osprey και τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη KC-130 Hercules εστάλησαν επίσης στις Φιλιππίνες.
Την ίδια ώρα 22 χώρες δεσμεύτηκαν για την αποστολή βοήθειας, μεταξύ των οποίων η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, η Νέα Ζηλανδία και η Ουγγαρία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ακίνο.
Η σύνοδος των Επισκόπων της Ιταλίας δεσμεύτηκε εξάλλου για την χορήγηση έκτακτης βοήθειας 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα έρθει να προστεθεί στην βοήθεια των 150.000 δολαρίων που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει ο Πάπας Φραγκίσκος σε μια «πρώτη συμβολή» για τους πληγέντες στις Φιλιππίνες, ενώ 100.000 ευρώ προσέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση των Καθολικών Caritas.
Τέλος η Αυστραλία δεσμεύτηκε για την χορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (9,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ) σε βοήθεια στις Φιλιππίνες.