Να διοχετεύσουν σκηνές, τρόφιμα και ιατρικό υλικό στις κατεστραμμένες ζώνες όπου οι άνθρωποι που διέφυγαν από την καταστροφή έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους προσπαθούν σήμερα τα σωστικά συνεργεία στις Φιλιππίνες.
Ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνει το κλίμα έντασης που επικρατεί στην πόλη αυτή των 220.000 κατοίκων που έχει παραδοθεί σ’ αυτούς που λεηλατούν από την πείνα, οι οποίοι επέδραμαν στα καταστήματα τροφίμων και επιτέθηκαν σε μια οχηματοπομπή του Ερυθρού Σταυρού, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται επιτόπου.
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή από τον τυφώνα αυτό, έναν από τους σφοδρότερους που έχουν παρατηρηθεί ποτέ, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα άνω των 300 χλμ/ώρα και κύματα που παρέσυραν τους κατοίκους μαζί με τα σπίτια τους από λαμαρίνα και ξύλο.
«Οι άνθρωποι γίνονται βίαιοι. Λεηλατούν τις επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα, για να βρουν τροφή, ρύζι και γάλα (…). Φοβάμαι πως σε μια εβδομάδα οι άνθρωποι θα αλληλοσκοτώνονται από την πείνα», είχε δηλώσει χθες ο Άντριου Πομέντα, ένας 36χρονος καθηγητής Λυκείου.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας Ρεϊνάλντο Μπαλίντο δήλωσε προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABS-CBN πως η αποκατάσταση της τάξης στο Τακλομπάν είναι «μια από τις προτεραιότητες των αρχών».
Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Μπενίνιο Ακίνο είχε εκφράσει χθες στο Τακλομπάν “την ανησυχία της κυβέρνησης για τις λεηλασίες αυτές καθώς μόλις 20 από τα 390 μέλη της αστυνομικής δύναμης της πόλης είχαν μπορέσει μέχρι εκείνη τη στιγμή να αναλάβουν υπηρεσία.
«Οι ντόπιοι αστυνομικοί είναι μεταξύ των θυμάτων», εξήγησε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Ρούμπεν Σίντακ. «Ορισμένοι εξ αυτών έχουν επίσης οικογένειες που επλήγησαν από τον τυφώνα. Δεν ξέρουμε καν πόσοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν», υπογράμμισε.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως 469 αστυνομικοί έχουν σταλεί επιτόπου και ο εκπρόσωπος του στρατού Ραμόν Ζαγκάλα επιβεβαίωσε την αποστολή 100 στρατιωτών για να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης στο Τακλομπάν.
Τέλος περίπου 500 στρατιώτες του Μηχανικού έχουν πάρει θέσεις γύρω από την πόλη για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις καθαρισμού των δρόμων.
Στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, ένα κοριτσάκι γεννήθηκε σήμερα από μια γυναίκα που έχει καταφύγει εκεί και του δόθηκε το όνομα Μπία Τζόι, προς τιμήν της γιαγιάς του που έχασε τη ζωή της στην καταστροφή από τον τυφώνα Χαϊγιάν.
«Είναι το θαύμα μου», είπε η μητέρα της μικρής, η 21χρονη Έμιλι Σαγκάλις. «Όταν μας παρέσυραν τα κύματα, νόμιζα ότι θα πεθάνω κι αυτή μαζί μου μέσα στην κοιλιά μου», αφηγήθηκε ενώ το μωρό κοιμόταν στην αγκαλιά του πολύ συγκινημένου πατέρα του, του Ζομπέρ.
Ο Ζομπέρ βρήκε τη γυναίκα του γαντζωμένη από αντικείμενα που επέπλεαν στην επιφάνεια του νερού που είχε παρασύρει το σπίτι τους. Έμειναν μέσα στο νερό επί ώρες, όμως μετά τα νερά τραβήχθηκαν και μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο σ’ ένα σχολείο. Όταν η Έμιλι αισθάνθηκε τους πρώτους πόνους, βγήκαν και προχώρησαν πολλά χιλιόμετρα μέχρι που τους πήρε ένα φορτηγό που τους μετέφερε στο ιατρικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο. Ο τοκετός ήταν δύσκολος και η μητέρα είχε αιμορραγία.
«Είναι το πρώτο μωρό που υποδεχόμαστε εδώ.Το μωρό πάει καλά και καταφέραμε να σταματήσουμε την αιμορραγία της μητέρας», είπε ο Βικτοριάνο Σαμπάλε, ο στρατιωτικός γιατρός που βοήθησε την Έμιλι. Ωστόσο οι γιατροί είναι πολύ ανήσυχοι για τον κίνδυνο λοίμωξης στο χώρο αυτό, όπου τίποτε δεν είναι αποστειρωμένο. Σύμφωνα με τον Σαμπάλε, αν η νεαρή μητέρα προσβαλόταν από λοίμωξη, η ιατρική ομάδα δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα, καθώς από χθες δεν διαθέτει καθόλου αντιβιοτικά.