Αυξάνεται σήμερα η βοήθεια που πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί δεσμεύονται να προσφέρουν στις Φιλιππίνες, την ώρα που οι αρχές της χώρας είναι αντιμέτωπες με την οργή και την αγανάκτηση των πληγέντων εξαιτίας των αργών ρυθμών με τους οποίους φτάνει σε αυτούς ανθρωπιστική βοήθεια μετά το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα Χαγιάν.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι πέθαναν μόνο στην Τακλομπάν, από τον χειρότερο τυφώνα που έπληξε ποτέ τις Φιλιππίνες. Ο τραγικός απολογισμός αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς όταν και άλλες πληγείσες περιοχές, όπως η νησιωτική επαρχία Σαμάρ, γίνουν προσβάσιμες.
Ωστόσο απόψε, μιλώντας στο CNN, ο πρόεδρος της χώρας Μπενίνο Ακουίνο, αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων, κάνοντας λόγο για περίπου 2.500 νεκρούς.
Τουλάχιστον 54,3 εκ. δολάρια (40,4 εκ. ευρώ) έκτακτης βοήθειας έχει δεσμευθεί μέχρι στιγμής για τους πληγέντες, ενώ περισσότερα χρήματα αναμένεται να συγκεντρωθούν καθώς η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στον κόσμο, από εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.774 άνθρωποι και έχουν πληγεί σχεδόν 11 εκατομμύρια.
Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για 301 εκ. δολάρια (224 εκ. ευρώ) σε οικονομική βοήθεια και για την παροχή στέγης, πόσιμου νερού, ειδών υγιεινής, τροφίμων και άλλων υλικών έκτακτης ανάγκης.
Το ποσό αυτό προστίθεται στα 25 εκ. δολάρια (18,6 εκ. ευρώ) που έχει αποδεσμεύσει ο ΟΗΕ, όπως δήλωσε η Βάλερι Έιμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του οργανισμού.
«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία για τις Φιλιππίνες», σημείωσε η Έιμος. «Έχουμε ήδη δει τόσες πολλές κρίσεις, όμως αυτή είναι η πιο θανατηφόρα και καταστροφική», πρόσθεσε.
Τέσσερις ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαγιάν από τις Φιλιππίνες τοπικοί αξιωματούχοι σε πολλές περιοχές που δεν έχουν λάβει βοήθεια παραπονούνται ότι τους αγνοούν, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα σταλεί πιο γρήγορα βοήθεια αφότου ο πρόεδρος Μπενίνιο Ακίνο κήρυξε κατάσταση εθνικής καταστροφής.
Αξιωματούχοι από την επαρχία Λέιτε, που έχει πληγεί περισσότερο, καταγγέλλουν ότι οι κάτοικοι πεινάνε και ότι αυξάνονται τα κρούσματα ασθενειών. Στη γειτονική επαρχία Σαμάρ τα εφόδια έχουν ήδη εξαντληθεί, ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων υποφέρουν από υπερκόπωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ήδη στείλει 3 εκ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια, δέσμευσε ακόμη 10 εκ. ευρώ για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών, δήλωσε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς, ο οποίος επισκέπτεται τη Μανίλα.
«Υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η ανθρωπιστική υποστήριξη στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στις πληγείσες περιοχές», σημείωσε ο Πίμπαλγκς. «Το εύρος της καταστροφής δεν είναι εντελώς γνωστό».
Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει τη βοήθεια προς τις Φιλιππίνες από τα 500.000 ευρώ, που είχε εξαγγείλει το Σαββατοκύριακο, στο 1 εκατομμύριο. Η Ιαπωνία θα στείλει βοήθεια ύψους 10 εκ. δολαρίων (7,4 εκ. ευρώ) και η Νότια Κορέα 5 εκ. δολαρίων (3,7 εκ. ευρώ), ενώ η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυναν έκκληση για τη συγκέντρωση 95 εκ. δολαρίων (70 εκ. ευρώ).
Ο υπουργός Εσωτερικών των Φιλιππίνων Μαρ Ρόχας δήλωσε ότι οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους να παραδώσουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλα εφόδια σε εκατομμύρια ανθρώπους, παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το νότιο τμήμα των Φιλιππίνων εξαιτίας μιας τροπικής καταιγίδας.
«Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και σε ευρεία κλίμακα, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε», σημείωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό DZMM. «Οι πληροφορίες εξακολουθούν να έρχονται περιοδικά από τις πληγείσες περιοχές, αλλά τα καλά νέα είναι ότι έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία», πρόσθεσε.
Σήμερα έχουν αποκατασταθεί κάποιες εμπορικές πτήσεις προς την πόλη Τακλόμπαν, πρωτεύουσα της επαρχίας Λέιτε, επιτρέποντας να φτάσει περισσότερη βοήθεια από τη γειτονική επαρχία Σέμπου. Εξάλλου ανοίγουν και οι δρόμοι που έχουν κλείσει από τα χαλάσματα, σημείωσε ο Ρόχας.