Ο Cornelius Gurlitt ο επονομαζόμενος από τον Τύπο ως «φάντασμα του Μονάχου», είναι ο μυστηριώδης 79χρονος στο διαμέρισμα του οποίου βρέθηκε ο «θησαυρός του Χίτλερ», τα έργα τέχνης αξίας μεγαλύτερης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που είχαν κατασχεθεί από τους ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Όπως δημοσίευσε το «Paris Match» ο Gurlitt ζει και μάλιστα υπάρχει και η φωτογραφία του στο έντυπο όπου φαίνεται να ψωνίζει την Παρασκευή σε ένα εμπορικό κέντρο.
Η γαλλική εφημερίδα αποκάλυψε πως ο γιος του κριτικού και εμπόρου έργων τέχνης Hildebrand Gurlitt, είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να ξεφύγει από τον Τύπο και να παραμείνει μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας παρ’ όλο που συνέχιζε να κατοικεί στο σπίτι όπου βρέθηκε ο θησαυρός.
Ο 79χρονος, πραγματοποίησε μια ζωή σαν έγκλειστος στο διαμέρισμά του και για να μπορεί να επιβιώνει πουλούσε κατά διαστήματα τα έργα τέχνης της συλλογής.
Οι ρεπόρτερ της γαλλικής εφημερίδας τον ανακάλυψαν με το καρότσι του γεμάτο, να ψωνίζει στο εμπορικό κέντρο, αλλά εκείνος δεν θέλησε να κάνει μιλήσει στον Τύπο αναφέροντας με τρεμάμενη φωνή και φοβισμένο βλέμμα, μόνο την αινιγματική δήλωση πως «η έγκριση που έρχεται από τη λάθος πλευρά είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί».
Η επιθυμία του να αποφεύγει την οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο, επιβεβαιώνεται με μια επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο «Der Spiegel».
Ο φύλακας του «θησαυρού του Χίτλερ» ζητάει από το περιοδικό να μην ξαναδημοσιευτεί το όνομά του, στην χειρόγραφη επιστολή του που έχει ημερομηνία 4 Νοεμβρίου, ενώ διαψεύδει την οποιαδήποτε σχέση του πατέρα του με το χιτλερικό καθεστώς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Bild» όμως, ο Hildebrand Gurlitt είχε πληρώσει τον Τζόζεφ Γκέμπελς με 20 ελβετικά φράγκα για κάθε πίνακα και συνολικά σχεδόν 3.250 ευρώ σημερινής αξίας, σε τραπεζικό λογαριασμό με την ένδειξη «εκφυλισμένη τέχνη».
Όπως δείχνουν τα ευρήματα και παρότι είχε μια γιαγιά Εβραία, ο άνδρας είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του υπουργού Προπαγάνδας του ναζιστικού καθεστώτος.