Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ κάλεσε την Τουρκία να αγοράσει ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που να είναι συμβατό με τα υπόλοιπα συστήματα της Ατλαντικής Συμμαχίας, θέτοντας το ερώτημα αν το κινεζικό σύστημα, την αγορά του οποίου σχεδιάζει η Αγκυρα, είναι το «κατάλληλο», εντείνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Τουρκία για να αναθεωρήσει την απόφασή της.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι προέκρινε το κινεζικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας FD-2000 , κόστους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της εταιρείας China Precision Machinery Import and export Corp. (CPMIEC) έναντι άλλων συστημάτων αμερικανικών, ρωσικών και ευρωπαϊκών εταιρειών.
Αργότερα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η απόφασή της δεν είναι οριστική. Τονίζοντας ότι η απόφαση ανήκει στην Τουρκία, ο Φίλιπ Μπρίντλαβ δήλωσε ότι το σημαντικό είναι ότι όλες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις που συμβάλλουν στην συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας και να επιλέγουν εξοπλισμό που θα είναι συμβατός με τα άλλα αμυντικά συστήματα της Συμμαχίας.
«Στις συζητήσεις μου με τον τουρκικό στρατό… το σημαντικό θέμα είναι ότι έχουμε συστήματα που είναι απολύτως συμβατά και κατάλληλα για να συνδεθούν με τα δίκτυα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο αμερικανός πτέραρχος σε συνέντευξή του προς δημοσιογράφους στη Λετονία κατά τη διάρκεια μεγάλης στρατιωτικής άσκησης.
Διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ διευκρίνισαν ότι η σύνδεση κινεζικού εξοπλισμού στα νατοϊκά συστήματα θα δημιουργούσε ανησυχίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και ότι σε αυτό αναφέρεται η «καταλληλότητα» για την οποία έκανε λόγο ο SACEUR.
Ο αμερικανός πτέραρχος εξήγησε ότι μπορεί να είναι εφικτό να γίνει το κινεζικό σύστημα συμβατό με τα νατοϊκά συστήματα , αλλά πρόσθεσε: «Μπορεί να γίνει κατάλληλο για να συνδεθεί με το νατοϊκό δίκτυο; Δεν το γνωρίζω».
Η Τουρκία ζήτησε από την Ουάσινγκτον τη βελτίωση των όρων της προσφoράς της Raytheion Co για το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, σε μία ένδειξη ότι η Αγκυρα κρατά ανοικτές τις επιλογές της.
Αναφερόμενος στη Συρία, ο Μπρίντλαβ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αναλάβει κάποιον συντονιστικό ρόλο στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού, αν και δεν έχει διατυπωθεί ανάλογο αίτημα.
Πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν στην επιχείρηση χημικού αφοπλισμού της Συρίαςς, θέλουν να γνωρίζουν ποιος θα αναλάβει τη μεταφορά, την προστασία των ειδικών και ποιος θα συντονίσει την επιχείρηση, «πράγματα που θα μπορούσε να προφέρει μία ευρεία στρατιωτική δομή διοίκησης και συντονισμού», είπε ο SACEUR, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα.