Ο Κόλιν Κάπερνικ, ο παίκτης του αμερικάνικου φούτμπολ που έγινε παγκοσμίως γνωστός για τη στάση του στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, καθώς αρνήθηκε να σηκωθεί κατά την ανάκρουσή του, θα κυκλοφορήσει τα απομνημονεύματά του και ξεκινά τον δικό του εκδοτικό οίκο, Kaepernick Publishing.

Ο σούπερ σταρ αθλητής, ο οποίος -λόγω της πολιτικής στάσης του- αποκλείστηκε από τη National Football League (NFL), διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος, εξήγησε: «Θέλω να πω την ιστορία της εξέλιξής μου και τα γεγονότα που με οδήγησαν να διαμαρτυρηθώ για τη συστημική καταπίεση με την ελπίδα ότι θα εμπνεύσω τους άλλους να αναλάβουν δράση».

Ο Κάπερνικ εξήγησε στο USA Today γιατί αποφάσισε να ξεκινήσει τον δικό του εκδοτικό οίκο, αντί να κυκλοφορήσει τα απομνημονεύματα μέσω άλλων εκδοτών. «Η χειραγώγηση, ο αποικισμός, η διαστρέβλωση των ιστοριών, του αφηγήματος, της ιστορίας, γίνεται από πάντα», επισήμανε.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήγησε: «Αυτός είναι ένας τρόπος να μπορέσω να δράσω ενάντια σε αυτό και να αρχίσω να επικεντρώνομαι στο αφήγημα, όχι μόνο το δικό μου, αλλά και άλλων μαύρων συγγραφέων και δημιουργών».

Τα προς το παρόν, χωρίς τίτλο, απομνημονεύματα θα κυκλοφορήσουν και μέσω της Audiobook, η οποία ανήκει στην Amazon Audible. Η πλατφόρμα αναμένεται να φιλοξενήσει και τις ηχητικές εκδόσεις των μελλοντικών εκδόσεων Kaepernick Publishing.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κάπερνικ ανακοίνωσε σχέδια για την έκδοση απομνημονευμάτων. Το 2015 αποκάλυψε ότι εργαζόταν για ένα βιβλίο για τον HarperCollins, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Ο πρώην quarterback των San Fransisco 49ers εργάζεται επίσης για μια τηλεοπτική κωμική σειρά με την Έιβα ΝτουΒερνέ.

Υπενθυμίζεται πως ο Κόλιν Κάπερνικ είχε γίνει στόχος σφοδρής κριτικής στις ΗΠΑ επειδή αψήφησε το εθνικό σύμβολο και πολιτικοποίησε το άθλημά του, αρνούμενος να σηκωθεί για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Η υπόθεση του είχε πάρει εθνικές διαστάσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, να χαρακτηρίζει «βδελυρή» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή ενώ τον είχε προτρέψει να «αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα».

Η παράδοση ορίζει ότι οι παίκτες, οι προπονητές και οι θεατές σηκώνονται και αποκαλύπτονται κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού. Αλλά ο 28χρονος Κάπερνικ έμεινε καθισμένος στον πάγκο της ομάδας του.

«Δεν μπορώ να δείξω περηφάνια για τη σημαία μιας χώρας που καταπιέζει τους μαύρους» και μέλη άλλων εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, είχε εξηγήσει ο Κάπερνικ.

Ο Λευκός Οίκος πήρε σαφώς αποστάσεις από τον αθλητή, αναγνωρίζοντάς του πάντως το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.