Με στόχο να προστατεύσει τους νέους από το κάπνισμα ψηφίστηκε χθες στη Νέα Υόρκη η αύξηση από τα 18 στα 21 έτη της νόμιμης ηλικίας για την αγορά καπνού, τσιγάρων και ηλεκτρονικών τσιγάρων. «Θα σώσει ζωές», υπογράμμισε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κριστίν Κουίν.
«Περισσότεροι από 80% των ενηλίκων που καπνίζουν στη Νέα Υόρκη, άρχισαν πριν από τα 21 τους», εξήγησε ο υπεύθυνος της πόλης για θέματα υγείας Τόμας Φάρλεϊ. Το μέτρο αυτό «θα προστατεύσει τους εφήβους και θα εμποδίσει πιθανόν πολλούς να αρχίσουν να καπνίζουν», πρόσθεσε.
Η Νέα Υόρκη έχει ήδη ιδιαίτερα αυστηρούς νόμους για τον καπνό. Το κάπνισμα απαγορεύεται στα μπαρ και τα εστιατόρια, στα πάρκα, στις πλατείες, ακόμη και στις πλαζ της πόλης. Οι φόροι των τσιγάρων είναι επίσης εκεί οι υψηλότεροι των ΗΠΑ, 5,85 δολάρια το πακέτο, με αποτέλεσμα η τιμή του πακέτου των τσιγάρων να φθάνει περίπου τα 12 δολάρια.
Ως συνέπεια των αποφάσεων αυτών, μέσα σε δέκα χρόνια το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων μειώθηκε από 21,5% το 2002 στο 14,8% το 2011, σύμφωνα με τη δημαρχία. Όμως το ποσοστό των νέων που καπνίζουν έχει παραμείνει το ίδιο από το 2007, στο 8,5%.
Οι αρχές πιστεύουν πως η αύξηση του ορίου ηλικίας για την αγορά τσιγάρων και καπνού θα μειώσει κατά 55% το κάπνισμα στους νέους ηλικίας 18-20 ετών.
Η διάταξη αυτή, η οποία ψηφίσθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ με 35 ψήφους έναντι 10, πρέπει να υπογραφεί από το δήμαρχο μέσα σε 30 ημέρες, κάτι που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος ήταν αυτός που επέβαλε την απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και τα εστιατόρια της πόλης το 2003, έχει ήδη δηλώσει πως θα την προωθήσει.
«Γνωρίζουμε πως η εξάρτηση από τον καπνό μπορεί να επέλθει πολύ γρήγορα αφότου ένας νέος αρχίζει να καπνίζει, και έχει συνεπώς κρίσιμη σημασία να εμποδίσουμε τους νέους να καπνίσουν πριν ακόμη αρχίσουν. Αυξάνοντας το όριο στα 21 χρόνια, βοηθάμε μια νέα γενιά να αποφύγει τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με τον καπνό”», τόνισε ο Μπλούμπεργκ.
Ο αρχικός κανονισμός προέβλεπε επίσης να επιβληθεί στους νεοϋορκέζους εμπόρους να κρύβουν τα τσιγάρα τους κάτω από τον πάγκο ή πίσω από κουρτίνες. Το μέτρο αυτό τελικά εγκαταλείφθηκε, εξαιτίας των διαμαρτυριών των ενδιαφερομένων και της καπνοβιομηχανίας.