Σε «μπούμερανγκ» κατέληξε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, GERB, η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι. Κι αυτό διότι, στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, η πλειοψηφία κατάφερε να «εγκλωβίσει» το GERB στη συζήτηση της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αν και, χθες, οι βουλευτές του GERB κατάφεραν να ματαιώσουν την προγραμματισμένη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσαν, σήμερα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μιχαήλ Μίκοφ, επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, διότι- όπως τόνισε – υπάρχει απαρτία.
Χθες, οι βουλευτές του GERB παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου, αλλά δεν δήλωσαν την παρουσία τους με τη χρήση του σχετικού ηλεκτρονικού συστήματος της Βουλής.
Αυτή η κίνησή τους «εξανάγκασε» τον κ. Μίκοφ να ακυρώσει τη συνεδρίαση λόγω έλλειψης απαρτίας. Οι βουλευτές που δήλωσαν παρόντες ήταν οι παριστάμενοι 103 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ).
Οι βουλευτές της παράταξης «Ατάκα» δεν εμφανίστηκαν, επικαλούμενοι ταξίδι στις Βρυξέλλες για επαφές με μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
Σήμερα, ο κ. Μίκοφ έδωσε εντολή στους υπάλληλους να προχωρήσουν σε καταμέτρηση της λαϊκής αντιπροσωπείας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και, αφού αποδείχθηκε ότι στην αίθουσα είναι παρόντες 207 βουλευτές σε σύνολο 240, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Ο κ. Μίκοφ επεσήμανε ότι η ηλεκτρονική καταγραφή δεν προβλέπεται πουθενά στον Κανονισμό της 42ης Λαϊκής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, απαντώντας στις διαμαρτυρίες του προέδρου της ομάδας του GERB Κρασιμίρ Βέλτσεφ ότι, οι βουλευτές μπορεί να είναι παρόντες φυσικά αλλά είναι απόντες… ηλεκτρονικά, αφού δεν έχουν καταγραφεί.
Κατόπιν τούτου, οι βουλευτές του GERB αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας πως δεν έγινε δεκτή η πρόταση τους για ονομαστική καταμέτρηση της λαϊκής αντιπροσωπείας.
Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από το GERB κατατέθηκε με αφορμή την υποτιθέμενη «σπατάλη δημόσιων πόρων» εκ μέρους του κ. Ορεσάρσκι στην ίδρυση του νέου υπουργείου Επενδυτικού Σχεδιασμού.
Ο κ. Ορεσάρσκι χαρακτήρισε «τουλάχιστον πρόωρη» την πρόταση μομφής και πρόσθεσε ότι «η επιχειρηματολογία της πρότασης μομφής στηρίζεται σε υποθετικούς, ανακριβείς ή ψευδείς ισχυρισμούς, που δεν αποσαφηνίζουν γιατί επικρίνεται ένα υπουργείο, το οποίο ούτε καν λειτουργεί με πλήρη απόδοση για την οποία χρειάζεται καιρός».
Ο υπουργός Επενδυτικού Σχεδιασμού Ιβάν Ντάνοφ εξήγησε ότι η σύσταση του υπουργείου επιβάλλεται από την ανάγκη να διευκολυνθεί η κατάρτιση μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων με τις προδιαγραφές και τους κανόνες, που θα επιτρέψουν την ένταξή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τελικό σκοπό ο δείκτης της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων να ξεπεράσει το 16% (όπως διαμορφώνεται στον τομέα της περιφερειακής ανάπτυξης).
Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι σήμερα, το 80% των σχεδίων τα οποία έχουν υποβληθεί από διάφορους βουλγαρικούς θεσμούς για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχουν επιστραφεί για συμπλήρωση και διόρθωση, με αποτέλεσμα πολλοί μικρομεσαίοι δήμοι της Βουλγαρίας να «ξεγράψουν» τα ευρωπαϊκά προγράμματα ως δυνατότητα χρηματοδότησης, επειδή δεν διαθέτουν το δυναμικό και τις γνώσεις κατάρτισης μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων.
Αφού παραδέχτηκε ότι ο νέος θεσμός δεν έχει πλήρη απόδοση, αφού δεν έχει ακόμα δικό του κτίριο και λειτουργεί με έδρα το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Ντάνοφ εξέφρασε τη βούλησή του να συμβάλει στην εξομάλυνση των συνθηκών στην αγορά των οικοδομών στη Βουλγαρία.
Όπως είπε ο κ. Ντάνοφ, η ένταξη των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι μικρότερη από 30%, ενώ ο σχεδιασμός και τα δομικά έργα παρεμποδίζονται «από τεράστια γραφειοκρατία και νομοθετικούς παραλογισμούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επαγγελματίες του κλάδου χαιρετίζουν την ίδρυση ενός κυβερνητικού φορέα που να ρυθμίζει τα θέματα στο αντικείμενό τους σε διάλογο μαζί τους.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του GERB Μπόικο Μπορίσοφ – ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση της Βουλής – δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αφορμή την ωμή – όπως είπε – παραβίαση της διαδικασίας και του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Μπορίσοφ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής «να παραιτηθεί αμέσως, αφού αποδείχθηκε ανίκανος να συγκαλέσει μια συνεδρίαση».
Η αντιπρόεδρος της Βουλής Μάγια Μανόλοβα κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι «υποβαθμίζει το κοινοβούλιο και τον κοινοβουλευτισμό στο δικό της επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο των καυγάδων της γειτονιάς».
Ο πρόεδρος του ΚΔΕ Λουτφί Μεστάν επεσήμανε ότι «είναι απορίας άξιον η επίδειξη τόσο χαμηλής πολιτικής κουλτούρας εκ μέρους ενός ατόμου που κρατούσε το “τιμόνι” της Βουλγαρίας επί 3,5 χρόνια».
Η ψηφοφορία της πρώτης πρότασης μομφής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι θα γίνει εντός 24 ωρών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, κλείνοντας τη σημερινή συνεδρίαση.
Στο μεταξύ, το «θέατρο του παραλόγου» που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, όπως τονίζεται σε δημοσιεύματα του Τύπου και ραδιοφωνικές εκπομπές, δεν «συγκινεί» τους πολίτες, καθώς αρκετοί από αυτούς, ζώντας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ζωτικής σημασίας και αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν τον ερχόμενο χειμώνα.
«Μόνο σε ένα μήνα, στην πόλη Σλίβεν στην ανατολική Βουλγαρία (πόλη με ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας), σημειώθηκαν επτά αυτοκτονίες λόγω φτώχειας» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Τρουντ».